Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Lluís Obiols explica a Puigcerdà la història del bandolerisme a Arsèguel

Lluís Obiols explica a Puigcerdà la història del bandolerisme a Arsèguel

L'historiador alturgellenc ofereix una nova conferència sobre del setge als Cadell durant el segle XVI La xerrada serà aquest dissabte a les 6 de la tarda al Museu Cerdà
Arsèguel
13/05/2010 10:36

L'historiador alturgellenc Lluís Obiols explicarà aquest cap de setmana a Puigcerdà la recerca sobre el bandolerisme a Arsèguel durant el segle XVI, que va portar al setge contra els Cadell. L'acte serà dissabte a les 6 de la tarda al Museu Cerdà. 

La conferència, titulada Els Cadell i els setges del castell d'Arsèguel, versarà sobre l'episodi de bandolerisme que durant el segle XVI va trastornar la vida quotidiana de tot el país, i que a la Cerdanya i el Baridà hi tenia un dels seus principals focus.

En aquell moment, les quadrilles de bandolers "nyerros" i "cadells", protegides i emparades per membres de la petita noblesa com la família Cadell d'Arsèguel, robaven i saquejaven arreu del país, impedint el funcionament de l'activitat econòmica, augmentant la inestabilitat social i, en últim terme, desafiant obertament l'autoritat reial.

En aquest context, els anys 1588 i 1592 Arsèguel, definit com "lo niu dels bandolés de Catalunya" per un cronista de l'època, va ser assetjat i finalment destruït per part de tropes reials i de la Generalitat, davant la resistència que els oferia Joanot Cadell, senyor del castell i protector d'una nombrosa quadrilla de bandolers.

L'acte, organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya i l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, presentarà aquest episodi a partir de l'estudi encarregat per l'Ajuntament d'Arsèguel, i que compta amb el suport de la Diputació de Lleida i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. S'han recollit sistemàticament les mencions documentals que fan referència als setges i posterior destrucció del castell i el poble d'Arsèguel.

Mostrar formulari de contacte