Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Vistiplau del Tribunal Suprem al nou telecadira de Baqueira Beret a Alt Àneu

Vistiplau del Tribunal Suprem al nou telecadira de Baqueira Beret a Alt Àneu

La decisió revoca la sentència del TSJC i desbloqueja la nova ampliació de l'estació al Pallars Sobirà. L'Ajuntament aneuenc rep la notícia amb satisfacció i defensa que la instal·lació serà beneficiosa per al municipi
Baqueira Beret, aquest hivern passat (@baqueira_beret)
06/09/2022 17:55

El Tribunal Suprem ha desbloquejat el projecte de l'estació de Baqueira Beret per construir un nou telecadira al terme municipal d'Alt Àneu i ampliar així la superfície esquiable de què ja disposa al Pallars Sobirà. L'alt tribunal ha revocat una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que al 2020, en resposta a un recurs del grup conservacionista lleidatà Ipcena, va dictar una sentència contra la instal·lació d'aquest giny.

En aquell moment, just després de fer-se pública la decisió, tant l'estació com l'Ajuntament d'Alt Àneu van presentar recurs contra la sentència i ara el TS els ha donat la raó. Segons aquesta nova resolució, la sentència "no s'ajustava al dret de decisió de la Sala d'estimar la nul·litat de la figura de planejament impugnada per tots els particulars relatius al remuntador mecànic tipus 'R5bis' i al vessament d'aigües residuals al riu Bonaigua".

El traçat d'aquest remuntador es va dissenyar per evitar els tancaments en dies de vent. Ara fa dos anys, però, el TSJC va considerar nul·la l'autorització de la Generalitat perquè interpretava que la normativa només permet usos i aprofitaments tradicionals en la zona protegida on està planificat. Un raonament que ara el TS ha desestimat.

Aval del Patronat d'Aigüestortes i suport veïnal

Es dóna la circumstància que el projecte ja comptava amb l'aval d'un informe favorable del mateix Patronat del Parc Nacional d'Aigüestortes, en referència al fet que el telecadira ha de passat per uns terrenys de la zona perifèrica de l'espai protegit. Tot i això, el TSJC hi va rebutjar i va qüestionar també la possibilitat que s'aboqués aigües residuals de l'estació al riu Bonaigua i entenia que això podria perjudicar l'hàbitat de les llúdires. Sobre aquest punt, però, el Suprem subratlla que és la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) qui ha de decidir si es dóna o no el permís per a aquesta gestió de l'aigua.

Consultat per TV3, l'alcalde d'Alt Àneu, Xavi Llena, ha rebut la notícia amb satisfacció. Llena ha remarcat que la gran majoria de població de les Valls d'Àneu estan a favor del nou telecadira, perquè veuen les noves pistes projectades per Baqueira Beret com una oportunitat perquè tant ells com els seus fills i néts es puguin quedar a viure i treballar a la vall, que les darreres dècades ha patit una notable despoblació. El batlle pallarès també ha reivindicat que la població local és qui més s'estima aquest entorn i que volen mantenir-lo, però que això ha de ser compatible amb treure'n profit i generar-hi activitat.

En canvi, el líder d'Ipcena, el lleidatà Joan Vázquez, ha reconegut el seu malestar per la decisió, perquè ell insisteix a defensar que s'envaeix uns terrenys protegits a nivell mediambiental, malgrat el vistiplau del Patronat d'Aigüestortes. L'entitat conservacionista ha avançat que ja estudien portar el cas a la justícia europea.

Durant tot aquest temps, Baqueira Beret no ha fet obres al sector en litigi i ha apostat per invertir a d'altres zones del complex, sobretot al vessant aranès. Des del complex d'esquí, però, consideren fonamental aquest remuntador per consolidar la seva presència a la comarca veïna i, d'aquesta manera, atraure més clients per les Valls d'Àneu, especialment els provinents de la resta de Catalunya.

Mostrar formulari de contacte