Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Llum verda al pressupost de la Diputació de Lleida per al 2023

Llum verda al pressupost de la Diputació de Lleida per al 2023

El document ha comptat amb el suport d'ERC, JxCat i UA, i l'abstenció del PSC. Els comptes superen els 149,6 MEUR, un 4,2% més que l'exercici actual
Ple de la Diputació de Lleida (Foto: Diputació de Lleida)
24/11/2022 14:20

El Ple de la Diputació de Lleida ha fet aquest dijous l'aprovació inicial del pressupost de la institució i dels seus organismes autònoms per al 2023, que ascendeix a 149.693.062 euros. Els comptes han rebut el suport dels dos grups del govern (ERC i JxCat) i d'Unitat d'Aran (UA). Segons informa l'ACN, el PSC s'ha abstingut, mentre que En Comú Podem (ECP) i Ciutadans (Cs) hi han votat en contra. Entre els projectes més destacats hi ha el Pla de Salut, dotat amb 8 milions anuals entre 2023 i 2025 per millorar infraestructures sociosanitàries municipals, i l'increment del 50% dels ajuts als consells comarcals per disposar de noves places de secretaria i intervenció que donin suport als ajuntaments. El Ple també ha acordat una declaració institucional per erradicar la violència contra les dones, amb motiu del 25-N.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el vicepresident primer, Jordi Latorre, han assenyalat que els comptes "consoliden i reforcen" el suport als ens locals de la demarcació, amb un increment pressupostari del 4,2% respecte al 2022. Talarn ha posat en relleu que la distribució dels ajuts i subvencions dels diferents plans econòmics es continuarà fent seguint  "bases objectives" i amb "criteris de discriminació positiva cap als municipis de muntanya o amb risc de despoblament". Així mateix, Latorre ha afegit que els comptes "aporten protecció, per facilitar la tasca als consistoris, i es plantegen essent conscients de la situació que amenaça les institucions, apostant per la sostenibilitat, ja que fan un salt endavant en les polítiques públiques per lluitar contra la crisi climàtica".  

L'equip de Govern (ERC i JxCat) ha remarcat la importància del nou Pla triennal per a inversions de Salut, que permetrà injectar fins a 24 milions d'euros en infraestructures sociosanitàries locals entre els anys 2023, 2024 i 2025, a raó de 8 milions d'euros anuals. D'altra banda, el Pla de cooperació municipal estarà dotat amb 19 milions i el pla de cooperació Comarcal, amb 5,3 milions d'euros. En aquest sentit, s’incrementa en un 50% els ajuts als consells comarcals per destinar noves places de secretaria i intervenció que donin suport tècnic als consistoris. Així mateix, el Pla d'inversions municipal bianual destinarà 10 milions a la transformació dels municipis.

Suport d'UA, atenció "crítica" del PSC i rebuig d'ECP i Cs

El portaveu d'Unitat d'Aran (UA), Amador Marqués, ha justificat el suport als comptes després que el govern hagi acceptat part de les esmenes de la formació. Marqués ha expressat la voluntat d'UA de facilitar la governabilitat a la institució -tot i la majoria de què disposen ERC i JxCat- "en benefici de tots els municipis de la demarcació, més enllà de defensar els interessos propis de l'Aran".

De la seva banda, el Partit Socialista de Catalunya (PSC) ha optat per una "abstenció crítica" perquè, tot i que s'hagin acceptat algunes de les seves esmenes i l'increment pressupostari, considera que caldria més inversió en infraestructures importants, en seguretat vial i en transició ecològica, així com agilitzar el desplegament de la xarxa de fibra òptica. El diputat socialista, Agustí Jiménez, també ha criticat la "baixa execució" dels pressupostos d'anys anteriors i ha reclamat revertir aquesta situació. 

Des d'En Comú Podem (ECP), la seva portaveu, Elena Ferre, ha defensat el vot contrari als pressupostos perquè són "continuistes i conservadors" i ha lamentat les "mancances" a l'hora d'avançar, sobretot, en justícia social i en transició ecològica i mediambiental. Així mateix, ha qüestionat les garanties per donar compliment al conjunt de les partides previstes.

La portaveu de Ciutadans (Cs), Maria Burrel, ha reclamat més transparència en la tramitació dels comptes i ha dit que "és un document que no té en compte les famílies, els joves, les pimes ni els autònoms, ni tampoc les necessitats dels petits municipis". També ha criticat que la Diputació hagi d'assumir inversions al territori que correspondrien a la Generalitat.

Les esmenes plantejades del PSC -al marge de les acceptades pel govern-, Cs i ECP s'han rebutjat. D'altra banda, s'ha aprovat les plantilles del personal de la Diputació i dels seus organismes autònoms, recollides en els respectius pressupostos. La sessió també ha donat el vistiplau a l'expedient de modificació de la Relació de llocs de treball (RLT) de la institució, que planteja crear nous llocs de treball de comandament i de base, així com definir les funcions d'altres lloc laborals de la institució i dels seus organismes autònoms.

Rebuig a totes les formes de violència contra les dones

En un altre ordre de coses, el Ple, corresponent al mes de novembre, ha acordat una declaració institucional per condemnar i rebutjar qualsevol tipus de violència exercida contra les dones, amb motiu de la commemoració del 25-N, Dia internacional per a l'Erradicació de la Violència envers les Dones.

Convenis

Així mateix, el Ple ha aprovat l'addenda al conveni de col·laboració entre la Diputació i el Consorci Localret, aprovat pel Ple del 19 de novembre del 2020, que preveu una aportació anual de 58.000 euros per als exercicis 2021 i 2022. També ha avalat conveni de col·laboració amb l'Associació d'Ajuda Mútua d'immigrants a Catalunya (AMIC) per a l'assessorament i informació als treballadors immigrants durant els anys 2022 i 2023 i d'atorgament d'una subvenció de 48.100 euros per al 2022 en el marc d'aquest conveni. A més, s'ha avalat el conveni entre la Diputació de Lleida i la Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida per impulsar la cooperació, l'educació i la comunicació per al desenvolupament, la cultura de la pau i l’enfortiment del teixit associatiu i solidari a la demarcació, per als anys 2022-2023.

Finalment, el Ple també ha autoritzat a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) a signar l'addenda al conveni de col·laboració de la diputació lleidatana amb la Fundació Julià Carbonell per a l'activitat de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, amb una aportació de 40.000 euros per als anys 2021, 2022 i 2023. Entres d'altres qüestions, la sessió plenària ha autoritzat a l'IEI a signar els convenis per atorgar subvencions a la Fundació Espurnes Barroques i a la Fundació Xarxa d'espectacles infantils i juvenils de Catalunya. En ambdós casos la diputació aportarà a cadascuna d'aquestes entitats 10.000 euros anuals els exercicis 2023 i 2023.

Talarn expressa el suport a Bernat Solé per la seva inhabilitació

Cal afegir que el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha aprofitat l'informe de presidència per expressar el suport a l'encara delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, després la sentència del Tribunal Suprem que confirma la seva inhabilitació per desobediència durant l'1-O quan era alcalde d'Agramunt (Urgell). Talarn ha dit que amb aquesta "injusta" inhabilitació es vol "castigar" el projecte polític de la formació al qual pertany Solé, ERC. "Un tribunal submergit en l'arbitrarietat ha volgut tornar a posar pals a les rodes a un procés de solució política d'un conflicte que és polític i no judicial", ha assenyalat. Així, el president de la Diputació ha defensat la taula de diàleg entre els governs català i espanyol.

Mostrar formulari de contacte