Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà proposa gaudir dels colors de la tardor en el seu cinquè aniversari
El municipi pallarès organitza el 23 i 24 de setembre tres sortides a peu per donar a conèixer el seu patrimoni natural, geològic, històric i gastronòmic
Coincidint amb l’inici de la tardor, el cap de setmana del 23 i el 24 de setembre, arriba la cinquena edició de Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà. L’esdeveniment, que forma part dels Festivals de Senderisme dels Pirineus, l'organitza el municipi d’Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà), un territori prepirinenc amb un ric patrimoni natural, geològic, històric i gastronòmic.
La sortida estrella de l'esdeveniment proposa gaudir dels colors de la tardor passejant per la fageda del bosc del Cimadal, ubicada al poble de Siall. Durant el recorregut, les persones assistents podran aprendre a reconèixer els rastres dels animals gràcies a la mirada experta d’un guia de l’empresa Salvatgines. Al finalitzar, s’oferirà un tast de productes locals perquè els senderistes puguin conèixer i assaborir aliments i vins produïts a la zona per productors artesanals.
En una altra de les sortides, els senderistes descobriran els secrets de la cota 1.003, a Orcau, una serralada repleta de fortificacions bèl·liques construïdes durant els mesos que el front de la Guerra Civil Espanyola va romandre al Pallars. D’altra banda, Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà també ofereix la possibilitat de fer de paleontòlegs per un dia en el jaciment paleontològic de Basturs de la mà d’un geòleg d’Eureka SGN.
Per assistir a alguna de les tres sortides que s’organitzen és necessari inscriure’s prèviament escrivint un correu electrònic a ajuntament@isona.ddl.net o bé trucant al 973 664 008 o al 636 073 528.
Festivals de Senderisme dels Pirineus
Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà és un dels 12 festivals que s’organitzen sota el paraigua dels Festivals de Senderisme dels Pirineus, que tenen lloc de maig a octubre en les onze comarques de la Marca Pirineus. Els esdeveniments inclouen un extens programa d’itineraris a peu per a tota mena de públics i amb diferents graus de dificultat. En paral·lel, s’organitzen activitats per conèixer la cultura i la gastronomia locals.
La raó de ser dels festivals és fomentar el senderisme com una activitat turística saludable, responsable i de proximitat. Per aquest motiu es promou un senderisme saludable conduït per guies professionals, practicat en grups reduïts i en espais oberts no massificats.
Pla pilot de transport públic i passaport
En la 8a edició (#FSP2023), els festivals van un pas més enllà en la seva visió i han endegat un pla pilot per fomentar el darrer tram dels desplaçaments fins als espais naturals o punts d’interès mitjançant transport públic. D’altra banda, amb la finalitat de premiar la participació en més d’un festival, l’any passat es va posar en marca el passaport dels festivals. Les persones que, a través d’aquest document, demostrin que han participat en més d’un esdeveniment del programa entraran en el sorteig d’uns prismàtics, una motxilla de muntanya i uns bastons de trekking.
L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins, és l’organisme públic que coordina i fa promoció conjunta dels festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns (definits amb els organitzadors). L’IDAPA compta amb el suport de la Marca Pirineus, el Patronat de Turisme Ara Lleida, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Diputació de Barcelona.