Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Lo Riu Roig exposa als diputats al Parlament el rebuig a la guixera de Tost

Lo Riu Roig exposa als diputats al Parlament el rebuig a la guixera de Tost

ERC, ICV, PSC i C's recolzen la demanda i reclamen que no es primi els interessos econòmics CiU i PP reconeixen que "el procés ja està avançat" si bé es comprometen a controlar l'impacte en el medi

Pedrera a Montant de Tost
Pedrera a Montant de Tost
22/03/2012 12:35

Una delegació de l'associació de Ribera d'Urgellet Lo Riu Roig ha comparegut aquest dimecres a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya. L'entitat ha exposat als diputats la seva oposició a la guixera que Knauf vol construir a la Vall de Tost. Aquesta compareixença la va sol·licitar el grup parlamentari d'ERC, després que el diputat Carmel Mòdol va visitar la zona ara fa uns mesos.

Per part de Lo Riu Roig hi van intervenir el president Ignasi Pubill, la secretària Isabel Vila, la portaveu Raquel Pubill i el soci Joan Guitart. Segons la valoració dels demandants, "tots els grups parlamentaris van coincidir a dir que, si bé el Parlament no és qui ha d'autoritzar la guixera, una de les seves funcions és controlar la gestió del govern".

ICV-EUiA, ERC i Ciutadans s'han mostrat totalment a favor de presentar una proposta de resolució perquè no s'aprovi la guixera. El PSC també ha recolzat les queixes dels veïns i ha reclamat "que els interessos econòmics no han de passar per damunt de la voluntat del territori". Tots ells han incidit en la concentració d'abocadors i de graveres en un mateix municipi i, en concret, a la zona de Tost. El diputat socialista José Corbacho ha qüestionat "que el procés fins ara s'hagi fet amb transparència i amb la participació ciutadana". De la seva part, Joan Boada (ICV) s'ha ofert a portar la reclamació a les institucions europees. C's ha recordat que un projecte com aquest no es permetria de cap manera en un país com Alemanya per raons mediambientals.

Des del PP, el diputat Santi Rodríguez s'ha limitat a dir que el seu partit "només es pot comprometre a fer un seguiment de la legalitat del projecte". Tot i això, la també popular Dolors Montserrat ha donat suport a les explicacions de Lo Riu Roig "perquè coneix la zona".

Carmel Mòdol, impulsor de la compareixenca, ha apel·lat directament els diputats pirinencs de CiU a "reflexionar sobre quin model de creixement es vol per una zona que de mica en mica es va recuperant de l'oblit i es torna a omplir de vida i d'activitats sostenibles i respectuoses amb l'entorn".

Des de CiU, Agusti López ha reconegut que "el procés està molt avançat" i que el seu partit "només es pot comprometre a controlar que el seguiment sobre l'impacte en el patrimoni sigui rigorós i científic". López s'ha referit al fet que la zona de Tost "no sigui una àrea protegida". Fonts de Lo Riu Roig s'han mostrat decebudes per les explicacions del grup de Govern i creuen que s'acabarà cedint als interessos de la multinacional Knaupf.

Mostrar formulari de contacte