Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Observatori d'Economia Agroalimentària proposa millorar les comunicacions i els regadius i reiventar la gestió del bosc

L'Observatori d'Economia Agroalimentària proposa millorar les comunicacions i els regadius i reiventar la gestió del bosc

El seu director, Francesc Reguant, lamenta la incomprensió de la importància de l'activitat agrària per part del món urbà, en el marc d'un debat organitzat pel PSC de Lleida, Pirineu i Aran

Debat virtual del PSC sobre el sector agroalimentari i el món rural, amb Francesc Reguant
Debat virtual del PSC sobre el sector agroalimentari i el món rural, amb Francesc Reguant
15/10/2020 11:55

El PSC de Lleida, Pirineu i Aran ha organitzat aquest dijous un debat sobre el futur del sector agroalimentari i del món rural, amb la participació del director de l’Observatori d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Francesc Reguant. En la seva intervenció, al matí, Reguant ha afirmat que “per entendre el món rural cal millorar les comunicacions, els regadius, reinventar la gestió de boscos, donar valor afegir i invertir en renovables”.

Al debat, que s'ha fet per via telemàtica, hi han participat entre d'altres el portaveu de Compromís X La Seu i diputat del PSC al Parlament, Òscar Ordeig, i el regidor socialista a l'Ajuntament de Peramola, Toni Mas.

El representant del CEC ha exposat que “actualment, només es conrea el 26% de la superfície de Catalunya, la meitat de tots els països d’Europa, però ens trobem amb la paradoxa que Catalunya és el segon clúster agroalimentari d’Europa". I ho atribueix al fet que actualment "la realitat de l’agricultura és dual", amb dos sistemes: "el de dependència del mercat global i el que suposa una gran distància entre el món urbà i el rural, cosa que crea problemes econòmics i socials".

Recuperar la "imatge real" de l'agricultura

A més a més, Reguant ha qüestionat les visions urbanes sobre com ha de ser l'espai rural, perquè "l’ideal de la natura és una idea molt bonica, que es ven molt bé però que té un problema: que hem de menjar". I matisa que, tot i que ell defensa l'agricultura ecològica, és una via que "com a opció global té problemes". Per això, demana a tota la societat que recuperi "la imatge real de l’agricultura, partint des del que aprenen avui els infants", i que "a les escoles, mitjans de comunicació i estaments públics es parli de l’agricultura real" i s'ensenyi "que els aliments no vénen de la nevera, que la carn surt d’un animal sacrificat i que les dejeccions ramaderes fan pudor”. 

Per tot plegat, el director de l'Observatori d'Economia Agroalimentària lamenta que "la societat urbana no entén el problema agroalimentari perquè no ha passat gana", i conclou que "és necessari retornar l’autoestima i el respecte pel pagès”.

Reguant també ha afirmat que "el futur del sector passa per una organització equilibrada" i proposa mesures com ara la "integració" de cooperatives, per poder mantenir totes les explotacions i "convertir-les en un actor important en aquest moment d’oligopolis". En la seva exposició, ha afirmat que no es pot "substituir produccions sostenibles per importacions insostenibles" i que cal "produir més mitjançant la tecnologia i el regadiu i fer agricultura de precisió, tot convertint la planta en protagonista del seu creixement".

Mostrar formulari de contacte