Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Localitzen un segon cap de bestiar que hauria estat devorat per l'ós a Naut Aran

Localitzen un segon cap de bestiar que hauria estat devorat per l'ós a Naut Aran

En pocs dies ja són dues les ovelles mortes pel plantígrad des que ha finalitzat el període d'hivernació
Ós a la Val d'Aran (Foto d'arxiu)
07/05/2021 21:10

Agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran van trobar dijous un cap de bestiar amb indicis inequívocs que apuntaven que hauria estat devorat per l'ós. Ara ja són dos els animals localitzats a la mateixa zona que podrien haver estat atacats pel plantígrad després del període d'hivernació.

Els agents van ser alertats per un ramader de Naut Aran que va trobar a faltar el cap d'oví. Després d'unes hores de recerca van trobar el marrà mort. Segons informa el Conselh Generau, aquesta és l'època més sensible pel que fa als atacs d'óssos a les ovelles. En poques setmanes, es posarà en marxa els agrupaments de ramats vigilats amb pastor, on tots els ramaders de la Val d'Aran podran sumar-hi el seu bestiar.

En el cas del marrà que es va trobar la setmana passada, com que no es van poder aclarir els indicis de la mort in situ, es va traslladar el cadàver a la UAB per fer-ne la necròpsia.

Línia d'ajuts

El conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental, Francés Bruna, ha assenyalat que el Conselh Generau d'Aran comunica sempre els atacs d'íssos partint de la valoració pericial efectuada, tant si són atacs verificats com el d'aquest dijous, com si encara no hi ha confirmació, com el de la setmana passada. En aquest sentit, afegeix que "resulta incongruent" acusar el Conselh d'haver amagat la causa de la mort del primer cadàver de l'animal i ha lamentat les manifestacions que s'han fet per part de determinats sectors implicats acusant la màxima institució aranesa de manca de transparència i rigor.

A més, fa dos anys que s'ha habilitat una línia d'ajuts perquè els ramaders puguin cobrar parcialment el bestiar no retornat de les pastures d'estiu a la Val d'Aran. I és que la major part d'aquests animals no poden ser indemnitzats com a atac de fauna salvatge, ja sigui perquè no es troba el cadàver, o perquè no es pot identificar la causa de la mort. Amb aquesta línia d'ajuts a la ramaderia en zones de muntanya amb dificultats especials, els ramaders aranesos poden recuperar part del valor del bestiar no retornat a causa d'atacs, meteorologia, malalties o parts.

Mostrar formulari de contacte