Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'únic poble del Pallars Sobirà amb carretera de terra reclama que s'asfalti per tenir un accés digne

L'únic poble del Pallars Sobirà amb carretera de terra reclama que s'asfalti per tenir un accés digne

L'Ajuntament de Soriguera ha demanat a la Generalitat i la Diputació ajut per poder fer front a aquesta infraestructura. La reivindicació es planteja per millorar les condicions de vida dels dotze veïns que hi viuen i afavorir el repoblament

L'alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevilla, i el veí de Mencui, Josep Maria Nus (Foto: ACN)
L'alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevilla, i el veí de Mencui, Josep Maria Nus (Foto: ACN)
22/02/2022 12:28

L'únic poble del Pallars Sobirà amb carretera de terra, Mencui, reclama que s'asfalti la via per tenir un accés digne. L'Ajuntament de Soriguera ha demanat a la Generalitat i la Diputació ajut per poder fer front a aquesta infraestructura. La reivindicació sobre l'arranjament de la carretera ja és històrica i es planteja "per millorar les condicions de vida dels dotze veïns que ara hi viuen i afavorir així el repoblament".

Josep Maria Nus va néixer a Mencui (Pallars Sobirà) fa 74 anys i recorda que l'únic accés per arribar a casa era a peu o a cavall d'algun animal. Fa uns 30 anys, gràcies a la venda de fusta del bosc, es va construir una pista per on els tot terreny podien accedir fins al nucli, però han passat els anys i els veïns han vist com segueixen tenint la mateixa carretera que fa trenta anys: sinuosa, plena de sots i sense asfaltar.

Nus assenyala que al poble actualment hi ha dotze cases a la venda i assegura que si hi hagués la via asfaltada "segur que es vendrien i alguna família hi aniria a viure". Tanmateix, segons manifesta a l'ACN, "quan els possibles compradors arriben al poble, després de fer 6 quilòmetres de pista forestal, ja es fan enrere".

Inversió molt elevada

El pressupost de l'Ajuntament de Soriguera és d'uns 700.000 euros per a 14 nuclis de població i l'alcalde, Josep Ramon Fondevilla, indica que arreglar la carretera suposaria una inversió de més de 400.000 euros. Fondevilla és conscient que "no tenir una carretera asfaltada fa que molts serveis no puguin arribar al nucli, com els camions d'escombraries o també els repartidors de missatgeria".

Mencui està situat a 1.256 metres d'altitud i a l'hivern transitar per la carretera encara es complica més. "El treball de les màquines llevaneu en una via sense asfaltar és difícil", lamenta l'alcalde. D'altra banda, Josep Maria Nus ha explicat que ja està cansat de reparar punxades de les rodes del cotxe i altres avaries. Així mateix, el veí apunta al fet que si es pavimentés la via també es possibilitaria disposar d'una bona connexió a la xarxa elèctrica. Ara hi arriba poca potencia de llum, insuficient per tots els veïns, i l'empresa elèctrica no ho vol solucionar perquè no poden accedir al nucli.

Mostrar formulari de contacte