Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'ús de la mascareta a l'aire lliure ja no és obligatori a Andorra, tot i que es manté en espais interiors i en aglomeracions

L'ús de la mascareta a l'aire lliure ja no és obligatori a Andorra, tot i que es manté en espais interiors i en aglomeracions

El Principat accelera la supressió de bona part de les restriccions gràcies a una ràpida millora de les dades epidemiològiques i a la vacunació. Es recupera el 100% de cabuda en gimnasos, actes esportius i culturals, comerç, bars, restaurants, salons recreatius, parcs infantils i transport públic

Roda de premsa de Joan Martínez Benazet (Govern d'Andorra)
Roda de premsa de Joan Martínez Benazet (Govern d'Andorra)
01/02/2022 20:35

L'ús de la mascareta ja no és obligatori a l'aire lliure a Andorra des d'aquest dimarts, 1 de febrer, tot i que sí que se'n manté l'obligació en espais interiors -com ara hospitals, bancs o supermercats- i, a més a més, segueix sent necessària la protecció FFP2 en llocs amb grans aglomeracions com poden ser actes culturals i esportius amb més de 300 espectadors. 

Aquesta és la principal novetat de l'aixecament de restriccions generalitzat que ha anunciat el Govern andorrà i que ja ha entrat en vigor. Segons ha explicat aquest dilluns el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, “la baixa pressió sanitària i l’alt percentatge de població immunitzada permet relaxar algunes de les mesures instaurades en els moments de més impacte de la pandèmia”. La variant Òmicron, tot i ser molt més infectiva que les altres soques, té una afectació "molt menor, especialment entre les persones que han rebut la vacuna contra el virus", remarca Benazet. Per això, s'ha decidit aixecar una les mesures preventives més visibles: l'ús de les mascaretes en espais oberts sense aglomeracions.

Paral·lelament, ja s'ha recuperat l’aforament al 100% als gimnasos, tots les competicions esportives i actes culturals, balnearis, establiments comercials, bars i restaurants, sales de jocs recreatius, parcs infantils, transport públic i al Servei de Tràmits (que continuarà funcionant només amb cita prèvia).

D’altra banda, s’elimina el límit de grups de 6 persones en interiors i 10 en exteriors que hi havia vigent tant als de bars i restaurants, com als gimnasos, reunions de feina i trobades de familiars i amics. En el cas dels bars i restaurants a més, es torna a permetre l’obertura en l’horari habitual i s’elimina la restricció de consum a peu dret. Les benzineres també podran tornar a vendre begudes alcohòliques en horari nocturn (de 22 a 7 hores). L’oci nocturn continuarà, de moment, tancat.

Finalment, pel que fa a les escoles i llars d’infants, Martínez Benazet ha informat que la mascareta podrà evitar-se en totes les activitats exteriors, inclòs el pati, tant pels alumnes com per al personal docent.

S’inicia la vacunació per a infants d’entre 5 i 11 anys

El ministre també ha informat que aquesta setmana és previst que puguin començar a administrar-se els vaccins als infants d’entre 5 i 11 anys. Un cop més, el titular de Salut ha apuntat que cada família pot decidir amb el seu metge referent si vol o no que els seus fills rebin o no la vacuna. La pauta completa és de 2 dosis, 1 per als que hagin passat la malaltia fa més de 2 mesos. L’administració es recomana especialment als nens que tinguin un risc d’infecció greu.

La vacunació infantil es farà a la Plaça de Braus en horari de tarda, de 17 a 20 hores i el procés per inscriure’s és el mateix de sempre i ja està obert per als infants: a través de la plataforma www.govern.ad/vacunacio o al telèfon 775019.

Encara referint-se al Pla de Vacunació, Martínez Benazet ha recordat que a partir d’aquesta setmana els adults amb cita per rebre el vaccí hauran de desplaçar-se al centre hospitalari. El ministre ha informat que per a les persones que hagin passat la malaltia des del 5 de gener en endavant, caldrà que s’esperin cinc mesos per rebre la tercera dosi.

Paral·lelament, també ha informat que aquells que pateixin d’immunosupressió i tinguin més de 18 anys podran rebre, si volen, una dosi de reforç un cops passats 5 mesos de la darrera administració i amb recepta mèdica. En aquest cas, s’estudiarà d’una manera personalitzada cada cas per determinar-ne el nivell d’anticossos i valorar si és necessari o no que rebin aquesta dosi de reforç. Les persones amb criteris d’immunosupressió són, entre altres, les que reben un tractament de diàlisi, que han rebut un trasplantament, que realitzen quimioteràpia, tractament amb immunosupressors, teràpia biològica, esteroides sistèmics o que tenen infecció avançada o no tractada per VIH.

Finalment, el ministre de Salut ha recordat que la Unió Europea ha decidit que, des d'ara (1 de febrer), els certificats de vacunació de les persones que només s’hagin posat dues dosis caducaran als 9 mesos de la darrera administració o d’haver passat la malaltia. En cas d’inocular-se la tercera dosi, se’ls facilitarà un nou certificat compatible.

Mostrar formulari de contacte