Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Lybica, la primera cervesa artesanal de la Cerdanya

Lybica, la primera cervesa artesanal de la Cerdanya

26/08/2011 20:39

Lybica, el topònim romà de Llívia, és el nom que porta la primera cervesa artesana que es fabrica a la Cerdanya. L'ha creat una sola persona: l'exalcalde de Llívia, Josep Pous. Es tracta d'una cervesa de gust afruitat i molt lleugera "perquè té poc gas i una graduació molt baixa, de 4 graus". El seu creador explica a l'Agència Catalana de Notícies que en els dos primers mesos de comercialització ha tingut molt bona rebuda.

Lybica només es comercialitza per ara en barril i es pot trobar a Llívia i a Puigcerdà. Se'n destaca que és més espessa que no pas les cerveses més comercials.

El procés per fer una cervesa com la Lybica dura unes vuit hores. Durant aquest temps es van controlant les temperatures i es van afegint els diferents malts a l'aigua en ebullició. Passades aquestes hores el líquid restant es filtra, per eliminar els malts, i queda un líquid que s'anomena most. Aquest most es deixar bullir durant una hora i mitja i després s'hi afegeixen els llúpols, que són els que li donen el gust amarg tant característic. En aquest punt, el líquid que ja es diu cervesa, es deixa que baixi de 96 graus a 24 i s'afegeixen els llevats perquè comenci a fermentar durant 24 hores. Passat aquest temps es deixar reposar deus dies, durant els quals va baixant la temperatura. Passat aquest procés ja tenim la beguda enllestida.

Fer cervesa era un vell projecte de l'exalcalde que, un cop retirat de la política, ha pogut fer realitat Fa set anys va fer un primer intent, però el tràfec de les obligacions municipals no el van deixar continuar.

Per fer la Lybica s'ha fet una inversió de 70.000 euros en maquinària. Actualment Pous fa una o dues bullides de 150 litres a la setmana, el que suposa uns 600 litres al cap del mes. Tota aquesta cervesa es posa en barrils de 20 litres que ell mateix distribueix als diferents bars de Llívia i Puigcerdà.

Mostrar formulari de contacte