Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Manifest de ramaders del Pallars Sobirà sobre la problemàtica de la fauna salvatge

Manifest de ramaders del Pallars Sobirà sobre la problemàtica de la fauna salvatge

Un total de 105 ramaders, 14 alcaldes i diverses organitzacions han llirat l'escrit de queixa al Parc Natural de l'Alt Pirineu

05/05/2015 11:56

L'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà ha fet arribar un manifest al Parc Natural de l'Alt Pirineu que posa de relleu la problemàtica que està generant la presència de l'ós bru, el voltor i la guineu sobre les activitats del sector primari a la comarca.

Aquest document l'han subscrit un total de 105 ramaders, 14 alcaldes, les organitzacions professionals agràries i el Consorci Forestal de Catalunya. Els ramaders argumenten que ''el sector està vivint una greu crisi derivada de la manca de viabilitat econòmica de les explotacions'' i afegeixen que ''aquesta situació es veu clarament accentuada pels atacs constants d'animals salvatges alliberats per les institucions públiques''.

Segons informa l'ACN, des de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà es creu que 'la forma més òptima de solucionar aquesta situació seria concentrar la presència de l'ós bru, principalment, i la guineu, a les extenses finques de titularitat pública que hi ha a la comarca. "D'aquesta manera es faria compatible la presència d'aquests animals salvatges amb l'activitat agrària dels Pirineus", s'indica.

Els ramaders demanen mesures per a evitar que la fauna salvatge entri a les finques particulars on s'hi desenvolupen especialment activitats agrícoles, ramaderes i forestals. Així mateix, s'assenyala que ''els nombrosos atacs al bestiar i els greus maldecaps que generen al sector demostren la convivència impossible' entre els dos models".

En el manifest presentat al Parc Natural de l'Alt Pirineu, l'Associació de Ramaders argumenta que "la manca de controls de la fauna salvatge i el poc anàlisi de les seves conseqüències, a més de la desídia que demostra l'administració envers als ramaders en relacio amb els atacs sobre el bestiar i la complexitat burocràtica a l'hora de sol·licitar compensacions per danys, afegida a la insuficiència econòmica de rescabalament dóna a entendre que 'la Generalitat de Catalunya, està afavorint l'abandonament dels espais rurals de la comarca''.

Mostrar formulari de contacte