Música antiga, romànic i natura convergeixen en un nou festival als Pirineus
La cita recupera un concert de Joan Araniés, mestre de capella a la Seu d'Urgell al segle XVII La programació inclou vuit produccions en deu municipis pirinencs, com la Seu, Espot o Tremp, entre d'altres
El Festival de Música Antiga dels Pirineus vol oferir molt més que concerts i convertir aquesta primera edició en una experiència per gaudir de la música antiga, el patrimoni del romànic i l'entorn natural d'aquesta part del país. Amb aquest objectiu, la programació inclou vuit produccions en deu municipis pirinencs, com La Seu d'Urgell, La Vall Fosca, Espot o Tremp entre el juliol i el setembre.
Després de tres anys de maduració i la unió de diferents institucions, el festival arrenca amb companyies catalanes i de la resta de l'Estat, però amb l'objectiu d'esdevenir un referent del sud d'Europa, emmirallat en festivals de renom com l'holandès d'Utrecht o el d'Innsbruck, a Àustria.
El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) començarà el 22 de juliol al claustre de la catedral de Santa Maria d'Urgell, a la Seu d'Urgell, i acabarà el 10 de setembre a València d'Àneu, amb una producció pròpia, la recuperació d'El sarao de la Chacona, de Joan Araniés.
En aquest cas, sota direcció artística de Màrius Bernadó i Rafael Bonavita, el FeMAP recuperarà 'Libro segundo de tonos y villancicos a una, dos, tres y cuatro voces', obra del que va ser mestre de capella de la Catedral de la Seu d'Urgell entre 1627 i 1634 i de nou el 1649, i que és una mostra de la música ibèrica i italiana de l'època.
Precisament, la recuperació i difusió del patrimoni musical engegat pel Laboratori de Musicologia de la Universitat de Lleida i l'Institut d'Estudis Llerdencs és un altres dels objectius del festival, que té la voluntat de fer produccions pròpies més enllà d'aquesta primera edició.
Segons informa l'ACN, en la programació hi participen companyies catalanes i espanyoles. La inauguració va a càrrec de la Reial Companyia Òpera de Cambra, amb el concert Soirée Rococó: la música de Domènec Terradellas 'il Catalano'.
El Cor Lieder Càmera retrà homenatge al polifonista del renaixement Tomás Luis de Victória i oferirà dos motets de Bach; mentre que Los músicos de su alteza oferiran àries de Haendel; i la Capella de Ministrers de València farà un recorregut pels llocs on va estar l'heroi de Joanot Martorell amb l'espectacle 'Els viatges de Tirant lo Blanc'.
També hi actuarà l'Orquestra Barroca de Sevilla, amb 'Una fiesta barroca italiana'; el grup Forma Antiqua, que oferirà un repertori ibèrico-italià dels segles XVII i XVIII titulat 'Concerto Zapico'; i el grup vocal La Xantria amb l'orquestra barroca Vespres d'Arnadí, que recupera un projecte de l'obra sacra del compositor lleidatà Josep Mir i Llussà.
L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha assegurat que el FeMAP busca la singularitat dels Pirineus com a territori i una oferta musical diferenciada de la que serveixen altres festivals a l'estiu. Tot i tenir alguns lligams amb el festival de música clàssica de Torroella de Montgrí, aquest aposta indiscutiblement per la música antiga i veu el de Torroella com a complementari.
Pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ha presidit aquest divendres la presentació del festival a Barcelona, és una iniciativa que recull "tradició i ambició" i té un "potencial extraordinari" tenint en compte que les noves tendències de consum passen per oferir experiències.