Marc Castellnou parla dels grans incendis forestals a la inauguració del curs del CFA de la Seu
L'enginyer forestal i analista en cap del GRAF dels Bombers explicarà el risc actual d'un foc de sisena generació als Pirineus i com prevenir-lo. L'acte tindrà lloc aquest dijous al vespre
El Centre de Formació d'Adults de la Seu d'Urgell durà a terme la lliçó inaugural del seu curs 2023-2024 aquest dijous al vespre (20.00 h), a les seves instal·lacions del carrer de Capdevila. Per a l'ocasió, el CFA tindrà com a ponent el bomber i enginyer forestal Marc Castellnou, expert en la prevenció d'incendis forestals de grans dimensions. L'acte serà presidit per l'alcalde de la Seu, Joan Barrera.
Castellnou impartirà la conferència 'El canvi climàtic i els grans incendis: què hi ha del gran incendi dels Pirineus'. Tal com el títol indica, la xerrada vol advertir del risc real d'un foc forestal de gran abast a la serralada pirinenca i explicar com es pot intentar que, si això passés, la seva extensió i capacitat destructiva sigui la mínima possible.
Marc Castellnou, nascut a Tivissa (Ribera d’Ebre) el 1972, és enginyer tècnic forestal per la UPC (1994) i enginyer de forest per la Universitat de Lleida, on també va obtenir el Màster en Incendis Forestals l’any 2004. Des de 1999 és inspector dels Bombers de la Generalitat, on ha esdevingut analista en cap del GRAF. Al llarg d’aquests anys ha destacat com un expert en l’anàlisi i prevenció d’incendis i ha treballat en estudis per a institucions com el Fòrum Econòmic Mundial i l’Eastern Mournes Heritage Trust, a més de projectes de recerca finançats per la UE.
Castellnou és coautor de més d’una desena de publicacions col·lectives sobre risc d’incendis i replantejament de la prevenció i extinció. Ha estat guardonat amb el Safety Award de l’Associació Internacional d’Incendis Forestals (IAWF) i, també als Estats Units, amb el NASA World Wind Challenge. A més a més, és president del Patronat de la Fundació Pau Costa i imparteix cursos sobre cremes prescrites i tàctiques d’extinció a la UdL.
Des d’aquesta experiència, el bomber i enginyer ebrenc adverteix des de fa temps de la necessitat de prevenir, en països com Catalunya, l’aparició dels denominats “incendis de sisena generació”, amb molt més potencial destructiu per la conjunció de diversos factors. Un dels principals és l’abandonament i despoblament del medi rural, que fa que hi creixin masses forestals més denses, uniformes, extenses i carregades de combustible. Això, sumat a l’augment de situacions de calor extrema i baixa humitat, pot fer que les flames adquireixin unes dimensions molt més grans, d’autèntica “tempesta de foc”, i siguin més difícils de controlar. Per això, des del GRAF apunten que la solució passa en bona part per recuperar l’activitat en aquest medi i reduir les formacions contínues de bosc, amb el retorn al tradicional paisatge de mosaic que combini bosc, prats i nuclis habitats.