Marcel Fité presenta a la Seu d'Urgell 'La veritable història del llibreter assassí de Barcelona'
L'escriptor nargoní explicarà la novel·la aquest diumenge a les 12 del migdia a la Terrasseta del Parc Olímpic del Segre. L'obra s'inspira en una llegenda de l'època convulsa que va viure la capital catalana a la primera meitat del segle XIX
Marcel Fité presenta a la Seu d'Urgell la novel·la que ha publicat enguany, La veritable història del llibreter assassí de Barcelona (Edicions de 1984). L'escriptor de Coll de Nargó donarà a conèixer el llibre aquest diumenge, dia 12, a les 12 del migdia a la Terrasseta del Parc Olímpic del Segre, en un acte organitzat per Òmnium Alt Urgell.
La nova obra de Marcel Fité situa el lector en la Barcelona de la primera meitat del segle XIX. Una època convulsa, marcada per la repressió perpetrada pel sinistre Comte d'Espanya però també per les revoltes populars, en forma de bullangues i crema de convents. "És la Barcelona oprimida, convulsa i revolucionària, la ciutat menestral, laboriosa, pacífica i religiosa, que esclatà amb un foc i una fúria incontenibles el dia 25 de juliol de 1835", explica l'autor alturgellenc.
L’evocació expansiva d’aquells esdeveniments va fer córrer molta tinta. Un dels textos literaris que es va fer ressò d’aquell rerefons revoltat i incendiari, amb una notable propagació al món cultural europeu, va ser el relat de la llegenda del llibreter assassí de Barcelona. Des que va aparèixer publicat a la Gazette des Tribunaux l’any 1836, diversos autors com ara Gustave Flaubert o Jules Janin en van oferir les seves versions particulars.
La novel·la vol aportar una nova versió distanciada, divertida i suggeridora d’aquella època convulsa. Està narrada per uns personatges que, amb les seves angoixes, les seves lluites i els seus amors, ens ofereixen una imatge lluminosa i directa d’aquella ciutat tan misteriosa i desconeguda com apassionant.
Marcel Fité, nascut a Coll de Nargó l'any 1949, és llicenciat en Filologia Catalana i catedràtic de Llengua i Literatura. Escriptor, lingüista i pedagog, és autor de diverses obres, entre les quals destaquen les novel·les El carrer dels Petons, Un seient a la llotja i Escacs d’amor i de mort (premi de novel·la Manuel Cerqueda Escaler 2016); el recull de contes Històries de vetllador (premi Les Talúries 1977); l’assaig Els enigmes de la llengua (premi d’assaig Sant Miquel d’Engolasters 2004); la novel·la juvenil El cim dels Espadats, i el recull de poemes El cançoner del rai.