Marcel Fité rebrà el Premi Mossèn Albert Vives de Periodisme
Òmnium Alt Urgell reconeix enguany l'escriptor i lingüista nargoní per la seva tasca a favor de la cultura i la llengua. El guardó es lliurarà aquest dissabte a Organyà, en el marc de la Fira del Llibre del Pirineu
L'escriptor Marcel Fité ha estat escollit per rebre el Premi Mossèn Albert Vives de Periodisme, que concedeix Òmnium Alt Urgell i que enguany arriba a la 16a edició. El guardó es lliurarà aquest dissabte a les 9 de la nit, a l'església de Santa Maria d'Organyà, dins de l'acte dels Premis Homilies, que forma part de la Fira del Llibre del Pirineu.
El Premi Mossèn Albert Vives és habitualment l'únic que s'anuncia abans de l'acte de lliurament. Òmnium Alt Urgell ha avançat que han decidit concedir-lo a Marcel Fité com a reconeixement a "la seva tasca a favor de la cultura i la llengua", des de les seves facetes d'escriptor, lingüista i pedagog.
Nascut a Coll de Nargó l'any 1949, Marcel Fité Argerich ha desenvolupat bona part de la seva trajectòria professional en centres educatius de l'àrea de Barcelona però ha mantingut sempre el vincle amb la seva població natal i amb l'Alt Urgell. És llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i ha publicat materials escolars i didàctics sobre obres d'autors com ara Manuel de Pedrolo i Baltasar Porcel.
Fins al curs 2008-2009 va treballar de professor a l'Institut Apel·les Mestres de l'Hospitalet de Llobregat. Des d'aquest centre va fomentar les visites d'alumnes nouvinguts al centre històric de l'Hospitalet, per tal que coneguessin el passat d'aquesta població que al llarg del segle XX va patir un creixement exponencial, en passar de tenir uns 5.000 habitants a més de 250.000. Paral·lelament, entre 1997 i 2005 Fité va ser cap de Normalització Lingüistica a l'ICE de la Universitat de Barcelona.
L'autor alturgellenc ha esta col·laborador de les revistes Cadí-Pedraforca, Lo Banyut, Pirineu Actual i Llengua Nacional. Entre d'altres premis, ha rebut el Premi Les Talúries (1997), per Històries del Vetllador, i el Manel Cerqueda i Escaler en dues ocasions, per les obres El carrer dels petons (2002) i Escacs d'amor i de mort (2016). Entre els seus llibres també hi ha El cançoner del rai, amb el qual ha contribuït a recuperar les cançons tradicionals dels raiers de Coll de Nargó.