Marquen 90 truites autòctones a la Noguera Pallares per estudiar-ne el comportament
Els transmissors instal·lats permetran coneixer-ne la mobilitat i els processos migratoris. Fins ara hi ha poc coneixement de l'espècie a nivell científic
Efectius del Cos d'Agents Rurals han participat aquests dies en el marcatge de noranta exemplars de truita comuna (Salmo trutta) a la Noguera Pallaresa en el marc d'un estudi que està elaborant Endesa sobre la mobilitat de les truites als rius pirinencs. Aquest treball servirà per conèixer millor aquesta espècie autòctona i estudiar-ne la mobilitat i els processos migratoris.
El marcatge consisteix en la col·locació d'un transmissor intraperitoneal de radiofreqüència. Aquest emet un senyal cada 5 segons que es pot rebre a força distància mitjançant un receptor de ràdio. Cada senyal és individualitzat, i d'aquesta manera es pot saber el moviment migratori de cadascuna de les truites. Fins ara, en el pla científic, hi ha molt poc coneixement de la truita comuna. Només s'ha estudiat en rius de petit cabal, i els resultats que s'obtindran amb el nou estudi es compararan amb els treballs existents.
Deixar els exemplars lliures
Perquè aquest estudi tingui el màxim de fiabilitat, des del Departament d'Agricultura es demana als pescadors que, en cas de pescar alguna d'aquestes truites, l'alliberin un altre cop al riu encara que aquesta s'hagi pescat en una zona de pesca amb mort. En cas que el pescador vulgui sacrificar la truita, es demana que comuniqui el lloc on l'ha pescat i el número de transmissor que duia. També, en la mesura que sigui possible, es demana als pescadors que facin arribar el transmissor al Agents Rurals.