Marxa lenta de tractors a la carretera d'Andorra aquest divendres al matí
Unió de Pagesos convoca una protesta per les retallades en els ajuts a la ramaderia ecològica i de muntanya. L'acció afectarà l'N-145 fins a la duana a partir de les 11, i en direcció la Seu des de les 12 del migdia
Unió de Pagesos ha convocat per aquest divendres al matí una marxa lenta de tractors que afectarà la carretera N-145, entre la Seu i Andorra. Concretament, els manifestants circularan des de la Seu, en direcció a la duana, a partir de les 11 del matí, mentre que pels volts de les 12 del migdia iniciarà el trajecte invers, en direcció a la capital alturgellenca. Això pot afectar la circulació al llarg del migdia.
La protesta, en la qual s'hi preveu la participació d'agricultors i ramaders de l'Alt Urgell i la Cerdanya, s'ha convocat per protestar per les retallades en els ajuts a la ramaderia ecològica i de muntanya per part del Departament d'Agricultura. El sindicat reclama que el Govern mantingui i ampliï aquesta partida, que assegura que s'ha reduït. UP alerta que aquesta situació dificulta la incorporació de joves al camp i que genera decepció entre els responsables d'explotacions que han apostat els darrers anys per la qualitat i per l'agricultura ecològica. La protesta s'acabarà davant de la delegació comarcal del Departament d'Agricultura, a la plaça de Joan Sansa.
UP reclama més control en els preus agraris
Paral·lelament, Unió de Pagesos ha reclamat aquest dijous "preus agraris transparents" i que la Generalitat augmenti el control sobre les grans empreses que rebenten preus en sectors com ara la llet. pel que fa concretament a la ramaderia de muntanya, UP afirma que "la situació és especialment greu, ja que a més dels problemes de mercat que l’afecten, juntament amb la sequera, ha de fer front als sobrecostos estructurals de les zones de muntanya, com una menor rendibilitat i un increment dels costos de producció". A més, hi afegeixen, "són zones molt sensibles als danys per fauna salvatge, tant a ramats com a conreus", en al·lusió també a la introducció els darrers anys d'espècies com l'ós bru i el voltor i a la sobrepoblació de porc fer.
Aquesta situació, detallen, "encara s’ha vist més agreujada perquè el Departament d’Agricultura va retallar el 2015 el 48% dels ajuts per compensar el fet d’estar a muntanya o en zona desafavorida, i enguany la retallada pot assolir un 22,48% dels ajuts del 2015, més d’un 50% dels ajuts a la ramaderia ecològica respecte a l’anterior PDR, juntament amb la supressió dels ajuts per la millora de pastures en zones de muntanya per a la millora del paisatge i la biodiversitat".
Sector lleter
Pel que fa al sector del vacum de llet català, el sindicat afirma que "és el que més pateix aquesta situació oligopolística de part de la cadena agroalimentària, amb una oferta inferior a la demanda a Catalunya". Els preus en origen no solament no es recuperen, sinó que "la indústria, a més, deixa de comprar llet al ramader i el criteri que estableix els ajuts al sector penalitza les explotacions que havien fet més inversió en la millora de la seva rendibilitat".
Altres mercats, com el del cereal, basat en el preu internacional que ve marcat, iniciarà una segona campanya marcada per uns preus que no compensen els costos de producció. Pel que fa al mercat porcí, ha tingut una gran variabilitat de preu al llarg de l’any, tot i que compta amb una de les poques llotges considerades amb un funcionament raonable. D’octubre del 2015 fins el maig d’enguany, els ramaders independents han patit fortes pèrdues calculades en uns 15€/animal. Al maig, el mercat europeu va aconseguir trobar en el mercat xinès una bona sortida per al seu producte i s’ha aconseguit remuntar el preu.
Finalment, quant al sector dels farratges dessecats, Unió de Pagesos alerta de la necessitat d’estratègies conjuntes per part dels industrials per poder recuperar les exportacions d’alfals. El sindicat demana una aposta per estandarditzar i normalitzar el producte sortit de fàbrica.