Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Mas demana al sector privat que 'inverteixi' mentre el Govern 'estalvia'

Mas demana al sector privat que 'inverteixi' mentre el Govern 'estalvia'

El president assegura que la 'Llei òmnibus' servirà perquè la burocràcia no "ofegui" els emprenedors Mas considera que cal redistribuir millor la feina per disminuir l'atur
Trobada Empresarial 2011 - Artur Mas
17/06/2011 11:57

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que el "deure" del Govern és "ajustar i estalviar", però que el del sector privat pot ser "invertir i consumir" per reactivar l'economia del país. Durant la inauguració de la 22ena Trobada Empresarial al Pirineu, Mas ha explicat que, per facilitar això, el Govern ha presentat l'anomenada 'llei òmnibus', que evitarà que la burocràcia "ofegui" els projectes dels emprenedors.

El president també s'ha referit a l'atur "diferencial" català i ha cridat al món empresarial i sindical a crear ocupació i a repartir millor la feina que ja existeix, tal i com fan altres països de la resta de la UE amb una taxa d'atur quatre vegades menor que la catalana.

El president ha agraït als assistents la seva participació en la trobada, però també la feina que fan cada dia. "La tasca dels empresaris és imprescindible, tot i el corrent d'opinió contrari que hi ha a la nostra societat", ha lamentat Mas, que ha assegurat la importància "social i econòmica" de l'empresa. El president ha cridat a l'esperança i ha demanat que Catalunya necessita "més i millors empreses" per sortir de la crisi, i per això, la societat ha de "donar valor al concepte d'empresa". Mas ha demanat "amor cap al concepte d'empresa", però això comportarà canviar "pòsits socials" que són difícils de variar.

Mas ha explicat que el Govern seguirà treballant per reduir el deute per evitar una intervenció de la UE i el FMI, tal i com ha passat a països que estan "molt a prop". "Fer els deures, amb el reconeixement de la Comissió Europea, té una part dolenta i és la menor capacitat d'invertir de la Generalitat", ha lamentat el president català.

El president també ha assegurat que, en aquesta línia, el Govern ajudarà i facilitarà la feina dels emprenedors i que es poden fer moltes coses sense gastar més diners, sinó analitzant "fil per randa" els projectes de "molta gent amb ganes de fer coses".

Per últim, Mas ha analitzat el context internacional i ha aprofitat per assenyalar que el primer inversor internacional de l'Estat als EUA és Grífols, una companyia catalana familiar de l'àmbit farmacèutic, i "no cap gran banc ni empresa energètica". Per això, el president ha demanat que "no es perdi de vista la realitat" i es valori el talent i la imatge de l'empresa catalana, com en altres sectors com la gastronomia o l'agroalimentació.

Així mateix, ha recordat que un territori com Flandes, amb la meitat de superfície, exporta quatre vegades més en valor absolut. "Aquí hi ha el repte", ha sentenciat Mas. El president també ha recordat que amb un pacte fiscal just amb l'Estat, que evités el dèficit fiscal "monstruós" que Catalunya pateix des de fa dècades, es podria invertir al propi país per fer moltes de les coses que manquen.

Superar "l'aïllament" del Pirineu

Per la seva banda, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha considerat els Pirineus com un espai d'oportunitats que ha de superar les dues barreres històriques que han allunyat aquest territori, l'espai i el temps, gràcies a les noves tecnologies.

El president de la Trobada Empresarial al Pirineu, Ramon Roca, ha assegurat que les empreses catalanes poden créixer al ritme que creixen els països emergents, al marge del desenvolupament de l'economia europea o espanyola, ja que no tenen un problema de mida o de producte. Tanmateix, ha dit  que no poden prescindir de la globalització. Roca ha parlat de l'endeutament dels sectors públic i privat i l'estat de l'educació com els frens de l'economia catalana.

Mostrar formulari de contacte