Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Medi Ambient amplia el període de caça del senglar

Medi Ambient amplia el període de caça del senglar

Avui es publiquen al DOGC les principals novetats previstes en la normativa de la pròxima temporada de caça 2008-2009
Isards
17/07/2008 11:48

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha optat enguany per permetre la caça del porc senglar tots els dies de la setmana per l’abundància d’exemplars i amb l’objectiu de prevenir els danys que puguin causar. A més, manté l’ampliació del període de caça del senglar des del primer diumenge de setembre de 2008 fins al quart diumenge de febrer de 2009, tret de les Terres de l’Ebre, on finalitzarà el primer diumenge de febrer.

El canvi no significa que diàriament es puguin caçar senglars, però sí que en les zones on es consideri necessari es podran ampliar els dies destinats a la caça. Pel que fa a la caça major, com a novetat enguany també s’avança el període de caça del cérvol mascle per fer-lo coincidir amb l’època de brama.

Contràriament, pel que fa a la caça menor, es redueix a un dia a la setmana la caça de la perdiu xerra perquè no hi hagi tanta pressió cinegètica sobre aquesta espècie.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica avui la resolució que fixa les espècies objecte d’aprofitament cinegètic, els períodes hàbils de caça i les vedes especials per a la temporada 2008-2009 a tot el territori de Catalunya. Pel que fa a la resta d’espècies cinegètiques, es regulen els períodes hàbils de caça en les àrees privades i locals de caça, d’acord amb els períodes següents:

L’isard: es podrà caçar entre el segon diumenge d’octubre i el quart diumenge de desembre, ambdós sexes. L’aprofitament cinegètic d’aquesta espècie durant aquest període hàbil en els diferents terrenys cinegètics on és present queda supeditat als resultats dels censos que s’estan efectuant durant aquest estiu. Els censos permetran valorar i constatar la recuperació lenta però gradual de les poblacions, arran dels brots de la malaltia del pestivirus de l’isard que han patit durant els darrers dos anys. Segons els resultats d’aquests censos arreu dels terrenys cinegètics del Pirineu i el Prepirineu, es podrà autoritzar un aprofitament acurat, controlat i selectiu d’exemplars d’isard.

La cabra salvatge: entre el primer diumenge de març i el darrer dissabte de maig exclusivament els mascles, i entre el segon diumenge d’octubre i el darrer dilluns de desembre ambdós sexes.

El cérvol: entre el segon diumenge de setembre i el quart diumenge d’octubre exclusivament els mascles i en la modalitat d’acostament, i entre el quart diumenge d’octubre i el quart diumenge de febrer ambdós sexes.

La daina i el mufló: entre el segon diumenge d’octubre i el segon diumenge de febrer ambdós sexes.

El cabirol: entre el primer diumenge de setembre i el tercer diumenge de novembre ambdós sexes en qualsevol modalitat, i entre el segon diumenge d’abril i el quart diumenge de juliol exclusivament els mascles i en les modalitats d’aguait o acostament.

Els dies hàbils per a la caça major són aquells que indica el corresponent Pla tècnic de gestió cinegètica, excepte, com ja s’ha indicat, per al porc senglar, que seran tots els dies de la setmana.

Mitja veda

La mitja veda és el període que s’estableix per aprofitar les espècies migratòries que visiten el territori durant l'estiu. Concretament, les espècies objecte d’aprofitament cinegètic durant la mitja veda són la guatlla, la tórtora comuna, el tudó, el colom roquer, la garsa i l’estornell vulgar.

Els períodes i dies hàbils de la mitja veda fixats a Barcelona, Tarragona i les Terres de l’Ebre són els dies 15, 17, 24 i 31 d’agost.

A Girona, són els dijous, diumenges i festius no locals compresos entre el 15 d’agost i el 7 de setembre. I a Lleida, els dijous, dissabtes, diumenges i festius entre el 15 d’agost i el segon diumenge de setembre.

Caça menor

Els períodes hàbils de caça menor en general s’estableixen entre el dia 12 d’octubre i el dia 1 de febrer, ambdós inclosos.

Per a la perdiu roja i la perdiu xerra, entre el dia 12 d’octubre i el dia 4 de gener, ambdós inclosos. Per a la caça de l’ànec griset i la fredeluga, el període es fixa entre el dia 12 d’octubre i el dia 18 de gener, ambdós inclosos.

Igual que la temporada passada, de manera excepcional es poden caçar la cotorreta de pit gris o cotorreta d’Argentina i el visó americà. Són espècies invasores i la caça en facilita el control poblacional i minimitza l’impacte ambiental negatiu que generen en el medi natural.

La resolució MAH/2246/2008, de 9 de juliol es pot consultar al DOGC http://www.gencat.net/eadop/imatges/5175/08190019.pdf

Mostrar formulari de contacte