Medi Ambient assumirà els possibles danys dels óssos
El departament té mesures de prevenció i compensació per atacs als ramats Recomanen no apropar-se als plantígrads ni perseguir-los en cas de veure’ls
El departament de Medi Ambient de la Generalitat és conscient que la presència dels óssos al municipi d’Alàs i Cerc pot provocar danys als ramats de la zona. Tot i això, creu que s’està en condicions d’assumir-ho i que ara mateix el més important és incidir en les tasques informatives i de prevenció.
El delegat adjunt de Medi Ambient a la demarcació de Lleida, l’urgellenc Òscar Augé, ha assegurat en declaracions a RàdioSeu que la presència d’una óssa i dels seus dos cadells “no ha sorprès” als tècnics, ja que són animals que poden recórrer quaranta quilòmetres en un dia. Això no impedeix que hagi despertat molt d’interès pel fet de ser la primera vegada que travessen el Segre.
Augé reconeix, en tot cas, que la notícia impacta “perquè a l’imaginari popular encara es veu l’ós com un element negatiu”. En aquest sentit, assenyala que “caldrà molta pedagogia” i també aplicar correctament les mesures previstes de prevenció o compensació dels danys.
Un decret de la Generalitat, aprovat el 31 de juliol de l’any passat, preveu diversos mecanismes per pal.liar les possibles conseqüències dels óssos sobre els ramats, com també el seguiment dels animals. Medi Ambient també contempla la contractació expressa de pastors o bé la cessió de gossos mastí dels Pirineus per protegir el bestiar si és necessari. En l'entrevista al programa Carretera i Manta, Óscar Augé també ha assegurat que el Govern ha agilitat la tramitació per garantir el cobrament de compensacions econòmiques, en un termini d’entre un i dos mesos.
Pel que fa a les persones que vagin a passejar a la zona on s’ha localitzat els plantígrads -a l’extrem nord-oest del Parc Natural Cadí-Moixeró-, el responsable de Medi Ambient a Lleida recomana que, en l’hipotètic cas de creuar-s’hi, “facin notar la seva presència, ja que els óssos solen fugir quan detecten que hi ha humans”. I que “no gosin mai ni perseguir-los, ni enfrontar-s’hi, ni intentar apropar-se als cadells”, ja que és en aquests casos quan reaccionen amb més agressivitat.
En tot cas, Òscar Augé remarca que “fins ara a Catalunya no hi ha hagut cap atac d’óssos a humans” i que “fins i tot els tècnics que en fan el seguiment tenen problemes per poder-los veure, de manera que qui els vegi en viu es pot considerar un privilegiat”.