Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Medi Ambient confirma la presència d'una lloba al Cadí-Moixeró

Medi Ambient confirma la presència d'una lloba al Cadí-Moixeró

Seria el primer exemplar femella que es detecta a Catalunya després de gairebé un segle de la seva desaparició Des de l'any 2004 s'ha tingut constància del pas de fins a deu mascles
Llop
03/03/2010 17:20

El departament de Medi Ambient ha confirmat la presència d'una lloba al Parc Natural del Cadí-Moixeró. Es tracta d'una notícia important, ja que feia un segle, segons han informat els tècnics de la Generalitat, que no es localitzava un exemplar de llop femella a Catalunya.

La lloba s'ha detectat a la zona pirinenca "de forma puntual" i se n'ha pogut comprovar l'existència per unes anàlisi genètiques de les seves femtes, que es van trobar el 2008. De tota manera, a hores d'ara es desconeix si continua al Parc. La lloba podria haver vingut de França.

De moment, s'ha tingut constància del pas per Catalunya de fins a deu mascles des del 2004, tot i que els experts no consideren que hi hagi una població consolidada i estable de llop. Segons l'ACN, l'any que més se'n va localitzar va ser el 2008, amb sis exemplars. De fet, des del Departament s'afirma que alguns llops han estat detectats a França i, fins i tot, als Alps marítims. Això confirmaria que hi ha intercanvi d'individus.

Protocol d'anàlisi de mostres

Va ser l'any 2000 quan es va localitzar de nou la presència de llops a Catalunya a partir de l'anàlisi d'un excrement. Quatre anys després, el departament de Medi Ambient i Habitatge, quan en va tenir la confirmació científica, va donar-ho a conèixer. Des de llavors, el Servei de Genètica Molecular de la UAB s'encarrega del protocol per a l'anàlisi genètica de mostres, que va permetre conèixer l'origen francoitalià de tots els llops que s'han detectat fins ara a Catalunya.

La presència d'aquesta espècie s'ha fet palesa a les comarques de la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. En aquests moments se'n fa un seguiment des del Departament de Medi Ambient en coordinació amb França per unificar protocols.

L'any 2008, la presència del llop va provocar presumptament sis atacs a ramats, causant la mort de vuit caps de bestiar i la desaparició de set més a les comarques del Berguedà i l'Alt Urgell. Les dades provisionals de l'any 2009 parlen de quatre atacs que van causar la mort de tres caps de bestiar a les mateixes comarques. Aquest tipus d'incidències comporten una assistència i ajut al ramader des del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Mostrar formulari de contacte