Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Medi Ambient no detecta cap isard mort el darrer any pel pestivirus

Medi Ambient no detecta cap isard mort el darrer any pel pestivirus

El cos d'Agents Rurals i els Guardes de Reserves de Fauna han organitzat un dispositiu especial de vigilància per la setmana de caça de l'Isard a Andorra
Isards
10/09/2007 17:21

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha constatat que les poblacions d'isards que s'han vist afectades pel pestivirus des de l'any 2001, quan es va detectar per primera vegada, s'estan estabilitzant progressivament als massissos del Pirineu on es va suspendre l'aprofitament cinegètic durant la temporada de caça 2006-2007. En total, al Pirineu català s'han comptabilitzat aquest any 8.891 exemplars adults i cries d'isard. Tot i que la població del 2006 era de 8.944 isards, al darrer any no s'ha produït cap mort causada per aquesta malaltia.

Els consecutius censos i programes de seguiment efectuats per tècnics d'aquest departament recullen una sensible millora del nombre d'isards a les àrees on la virulència del pestivirus va ser màxima. Així doncs, a la Reserva Nacional de Caça del Cadí i l'Alt Urgell-Cerdanya, a més de la seva àrea d'influència, el nombre d'isards ha passat dels 1406 exemplars de l'any 2006 als 1.769 comptabilitzats aquest any. Així mateix, el pestivirus no s'ha estès cap al Pirineu de Girona, on la població de la Reserva Nacional de Caça de Freser-Setcases ha passat dels 3.077 exemplars el 2006 als 3.317, el 2007.

El pestivirus és una malaltia descoberta recentment i és provocada per un agent infecciós que ataca el sistema immunològic dels isards, debilitant-los fins causar-los la mort. El primer brot de pestivirus es va detectar l'any 2001 a les valls de Cardós i a la Vall Ferrera, al Pallars Sobirà, on va provocar la mort del 45% de la població d'isards. En tractar-se d'una malaltia molt contagiosa, i per a la qual encara no existeix una vacuna efectiva, el pestivirus es va estendre ràpidament a les valls veïnes de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà on, a finals de l'any 2004 i començaments del 2005, va afectar les reserves nacionals de caça de la zona. Durant aquest període, el pestivirus va causar la mort del 90% de la població d'isards de la Reserva Nacional de Caça de la Cerdanya-Alt Urgell.

Malgrat que la població d'isards era de més de 15.000 exemplars l'any 1998, el Departament de Medi Ambient i Habitatge veu amb optimisme el futur de les poblacions d'aquest mamífer ungulat. En aquest sentit, valorant els resultats dels censos actuals i analitzant les dades poblacionals de densitat i productivitat, entre d'altres, estan estudiant de forma local la conveniència d'autoritzar l'aprofitament cinegètic d'aquesta espècie per tal d'aconseguir que les poblacions siguin estructurades i estables.

Durant la temporada de caça 2006-2007, el departament va suspendre cautelarment el seu aprofitament cinegètic a les comarques afectades per tal de garantir al màxim la supervivència dels isards sans, afavorint així que desenvolupessin anticossos amb capacitat d'immunitzar-los davant el pestivirus. De qualsevol manera, Medi Ambient i Habitatge s'ha compromès a seguir controlant l'evolució del pestivirus i afavorint el creixement de les poblacions d'isards, sobretot a les àrees més afectades, amb l'objectiu de recuperar el nombre d'exemplars assolit abans de l'aparició del primer brot de la malaltia.

Setmana de caça de l'isard a Andorra

Per tal de vetllar per les poblacions d'isards, cèrvols i altres espècies animals protegides o cinegètiques, els efectius del Cos d'Agents Rurals i Guardes de Reserves de FAuna del Departament de Medi Ambient i Habitatge s'han incrementat en un tretze per cent, i han organitzat un desplegament especial, des d'ahir diumenge, 9 de setembre, i fins al proper diumenge, dia 16, amb motiu de la setmana de caça de l'isard a Andorra. D'aquesta manera, es vigilarà l'activitat dels caçadors en els límits fronterers.

Mostrar formulari de contacte