Més activitats al Pirineu com a cloenda del Dia Internacional dels Museus
La Xarxa de Museus de Lleida i Aran encara un cap de setmana amb un ampli programa de propostes culturals. El Museu Diocesà d’Urgell ha programat per aquest dissabte una jornada de portes obertes
La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran encara un cap de setmana ple d’activitats lúdiques i culturals que posarà la cirereta a la celebració del Dia Internacional dels Museus (DIM). Els actes centrals són la jornada de portes obertes d’aquest divendres i la Nit dels Museus, que tindrà lloc demà dissabte. Cal recordar que el programa complet d’activitats dels museus de la xarxa es pot consultar al web patrimoni.gencat.cat/museusdelleida.
Propostes a museus de l'Alt Pirineu
Al Museu Diocesà d’Urgell es podrà veure, durant la jornada de portes obertes que farà aquest dissabte, un fragment de retaule de la Pobleta de Bellveí procedent del Museu de Lleida en diàleg amb una part del mateix retaule que forma part de l’exposició permanent del museu urgellenc.
El Musèu dera Val d’Aran ha organitzat per aquest divendres el taller familiar “Fem de paleontòlegs!” —amb totes les places esgotades— a càrrec de les educadores del Museu de la Conca Dellà, i una xerrada sobre “Els dinosaures del Pirineu, els darrers d’Europa”, a càrrec del doctor Àngel Galobart.
L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu inaugura aquest divendres l’exposició “Muntanyes a la prehistòria. L'Arqueologia al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici”, mentre que dissabte presentarà l'edició facsímil del llibre Art popular decoratiu a Catalunya (1948), de Ramon Violant i Simorra, i farà la visita teatralitzada “Esperanceta Hiperconnectada” per explicar el modus vivendi dels pallaresos.
El Museu de la Conca Dellà ha programat per demà un taller de cal•ligrafia medieval al voltant de les lletres del Beatus de la Seu d’Urgell, i per diumenge una visita guiada al Castell de Llordà, un dels millors exemplars d’arquitectura residencial alt-medieval conservats a Catalunya.
Propostes a les Terres de Lleida
El Museu de la Noguera desenvoluparà demà dissabte tant al museu com al Centre d'Interpretació de l'Or del Segre la visita “Quan la nit es fa dona. Les col·leccions dels museus en femení”, un recorregut pels diferents espais dels museus sota la perspectiva del gènere que clourà amb un tast de vi del celler del Castell del Remei.
El Museu Comarcal de Cervera farà aquesta tarda una visita guiada a la Casa Duran i Sampere, espai on s’ha rodat part de la minisèrie “Vida Privada”, i inaugurarà l’exposició “El Museu és una escola. Projecte educatiu a la Casa Duran i Sampere”. D’altra banda, el recorregut per l’exposició de dissabte es farà de la ma de l’alumnat de primària i secundària dels centres educatius de la comarca i de l’alumnat de la UdL amb música a càrrec d’estudiants del Conservatori i Escola de Música de Cervera.
Amb el títol “Com era el cel dels romans?”, el Museu de Guissona proposa demà dissabte dues sessions d’astronomia (una d’elles infantil); posteriorment proposarà un tast de vins d’àmfora amb el sommelier i enòleg Jordi Martínez. L’entitat cultural cerca una fusió entre els conceptes astronomia i enologia, amb un planetari per mirar el cel, vins d’àmfores, tapes d’inspiració romana i música per ambientar-ho.
El Museu de Lleida projectarà durant la nit de dissabte sobre la façana del Museu el muntatge “Agramuntophitecus”, acompanyat de música, al voltant de la mostra de l’artista lleidatà Guinovart que acull actualment
Al Museu d’Art Jaume Morera el Col•lectiu Free’t desenvoluparà durant la nit de dissabte el muntatge “Inventarisc” en successives intervencions. El grup portarà al Museu una proposta concebuda especialment per a l’ocasió: “cossos que sonen, ballen, canten, toquen, riuen, criden, parlen, accionen; cossos que inventen llenguatge, inventen discurs, més enllà d’un rol decoratiu; cossos que surten del quadre i inventen risc”.
El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona acollirà dissabte un taller de cal•ligrafia romana i durà a terme una visita guiada per descobrir diferents elements del Museu, el Cambril de la Marededeu del Claustre, el Pou de Gel i el Quarto dels Gegants. Per la nit desenvoluparà l’espectacle “Màgia itinerant pel Museu de Solsona”, amb l’il•lusionista Pere Rafart
El Museu Comarcal de l’Urgell ha organitzat per avui divendres la presentació del retaule de Sant Antoni Abat del pintor Ramon de Mur (s. XV) a càrrec del doctor en Història de l’Art Alberto Velasco. Per la nit hi haurà la ballada “Els nobles també ballen swing” a les sales nobles de Cal Perelló i al jardí del Museu amb l’associació Som Swing de Tàrrega. Durant la ballada es farà una degustació de vins del celler Cercavins i visites a les Sales Nobles i al celler de Cal Perelló
Dissabte és prevista l’acció “El Museu al Carrer” (10 peces del Museu sortiran al carrer i estaran tot el dia exposades en diferents aparadors del casc antic de Tàrrega). Igualment, està previst un taller de pintura mural i sobre taula d’època romànica, a càrrec de la tècnica Montse Creus; un taller infantil al carrer sobre “El retaule de Vallbona”, en el que els petits dibuixaran el seu propi retaule a l’estil del segle XIV; micro-concerts amb alumnes de l’Escola Municipal de Música de Tàrrega al Museu i en indrets històrics de la ciutat, i el maridatge “Vi, glosa i estrelles”, en el que Mireia Mena, Alexandre Bonanit i el celler l’Olivera de Vallbona de les Monges presentaran una proposta per maridar els vins amb la glosa i els astres
Finalment, diumenge hi haurà la visita guiada per la ciutat “Pedres que es Mouen” on es parlarà de “monestirs que es converteixen en muralles, creus, arcs i finestrals que canvien d’emplaçament, escultures que han vist món, esglésies que es refan...”; un taller d’arqueologia per a nens i el concert-vermut al jardí-terrat del Museu amb el grup Blues by Chance.
Atansar l'art al carrer
El Dia Internacional dels Museus (DIM) té lloc anualment el 18 de maig amb la finalitat de posar en valor i atansar aquestes institucions a la societat. La 41a edició del DIM té enguany el lema “Museus hiperconnectats: nous enfocaments, nous públics” i vol posar èmfasi en les connexions que els museus estableixen amb la comunitat, el seu paisatge cultural o el seu entorn natural.
Els museus que formen part de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran són l’Ecomuseu de les Valls d'Àneu (Esterri d'Àneu), el Museu Comarcal de Cervera (Cervera), el Museu Comarcal de l'Urgell (Tàrrega), el Museu de la Conca Dellà (Isona), el Museu d'Art Jaume Morera (Lleida), el Museu de la Noguera (Balaguer), el Museu de Lleida (Lleida), el Musèu dera Val d'Aran (Vielha), el Museu Diocesà d'Urgell (la Seu d'Urgell), el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona (Solsona) i el Museu de Guissona (Guissona).