Un projecte turístic del Consorci Segre-Rialb rep 2,5 milions d'euros dels fons Next Generation
També obtindran finançament un pla de sostenibilitat turística a la Vall de Boí (2 MEUR) i la proposta 'Naturalment Lleida' de la Diputació (3,5 MEUR)
Tres projectes turístics de la demarcació de Lleida han rebut un total de 8 milions euros dels fons europeus Next Generation a través de la convocatòria extraordinària 2021 dels Plans de sostenibilitat turística en destinacions del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. Es tracta de propostes presentades pel Consorci Segre-Rialb (2,5 milions), la Vall de Boí (2 milions) i la Diputació de Lleida (3,5 milions). S'estima que aquests diners aportaran al territori uns 13,1 milions d'euros addicionals d'inversió induïda per la generació d'activitat i la posada en marxa d'iniciatives privades, un 64% més que la inversió inicial.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat de la vicepresidenta del Patronat de Turisme Ara Lleida, Rosa Pujol, i la directora general de Turisme, Marta Domènech, han presentat avui a la seu de PIMEC Lleida els projectes subvencionats. A la presentació també hi ha participat l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, i la presidenta del Consorci Segre Rialb i alcaldessa d’Oliana, Carme Lostao.
Els plans que s'han donat a conèixer tenen com a objectius principals fomentar la cohesió territorial; donar suport a les destinacions turístiques catalanes en el seu procés de transformació en clau sostenible i amb estratègies de resiliència; i promoure un model de turisme capaç d’oferir experiències excepcionals al visitant.
La zona Segre-Rialb com a destí nàutic d'interior
El projecte del Consorci Segre-Rialb inclou 18 actuacions per tal que la zona Segre-Rialb es consolidi com a estació nàutica d'interior, per la seva singularitat i innovació. Destaquen, per exemple, l'adequació del canal d'aigües braves de Ponts i d'una via blava al marge del pantà de Rialb i el riu Segre; la creació d'un mirador astronòmic i d'un parc d'aventures familiar, i el condicionament del mirador de la Torre i del Mirador del Pou de Gel, a Oliana.
Aquest projecte ha de ser una prova pilot que acabi servint de referència per a la seva aplicació en d'altres destinacions d’interior amb recursos nàutics, aportant competitivitat i complementarietat a d'altres punts turístics de les comarques de Lleida. Les actuacions previstes es finançaran amb 2,5 milions d'euros rebuts dels Next Generation i s'estima que generaran una inversió addicional induïda de 4 milions més.
Pla de sostenibilitat turística de la Vall de Boí
El projecte de la Vall de Boí preveu 17 actuacions entre els quatre eixos. Amb una inversió de 2 milions d'euros, el Pla té com a objectiu promoure un model de desenvolupament turístic per a la zona que sigui inclusiu, intel·ligent i que permeti convertir la destinació en un referent global de turisme accessible i posicionar el territori com un lloc amable per viure i visitar per a les persones amb alguna discapacitat de mobilitat, auditiva, visual o de comunicació o aprenentatge. La inversió induïda estimada per a l'aplicació d'aquest pla seria de 3,2 milions d'euros addicionals. Inclou, entre altres actuacions, la creació de senders, miradors i experiències turístiques inclusives, així com d'una plataforma de promoció i comercialització de producte accessible.
'Naturalment Lleida'
La proposta presentada per la Diputació de Lleida preveu un conjunt d'actuacions emmarcades en l'oferta turística, amb una clara aposta pels espais naturals com a atractiu de la demarcació i per al desenvolupament turístic sostenible amb l'objectiu de crear un model que sigui capaç de generar riquesa, respectant i preservant el territori. 'Naturalment Lleida' inclou 11 actuacions en els quatre eixos previstos (transició verda i sostenible, millora de l'eficiència energètica, transició digital i millora de la competitivitat).
Entre altres, s'invertirà en les vies blaves del Cardener i en el camí del Segre; en la via verda de la Noguera Baixa; en punts de recàrrega per a bicicletes elèctriques, i en diverses accions a l'entorn del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a més d'altres accions arreu del territori lleidatà. El projecte ha rebut 3,5 milions d'euros, als quals caldria sumar-hi 5,9 d'inversió induïda.
Noves convocatòries 2022 i 2023
En la convocatòria extraordinària 2021, han rebut finançament Next Generation 19 projectes dels 75 presentats des de Catalunya. En el cas de la demarcació de Lleida hi optaven 8 projectes però són 3 els que s'han beneficiat d'aquests ajuts amb 8 milions d'euros en total. Els plans s'han d'executar en els tres pròxims anys, segons ha explicat aquest dimecres a Lleida la directora general de Turisme, Marta Domènech.
D'altra banda de la 2021, hi haurà noves convocatòries de Plans de sostenibilitat turística en destinacions en els exercicis 2022 i 2023. Pel que fa a la d'aquest any, encara pendent de resolució, s'han presentat des de Catalunya un total de 63 projectes.