Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Més de 240 escolars del Pallars Sobirà fan classes gratuïtes de caiac en horari lectiu

Més de 240 escolars del Pallars Sobirà fan classes gratuïtes de caiac en horari lectiu

Els infants poden descobrir l'esport d'aigües braves i alhora conèixer una possible sortida laboral de futur a nivell local. En les sessions hi col·laboren l'AE Pallars i el Consell Esportiu
Caiac al pantà de la Torrassa (Foto: ACN)
25/05/2017 11:50

Més de 240 escolars del Pallars Sobirà han iniciat les classes gratuïtes de piragüisme en horari lectiu, una pràctica que els centres educatius de la comarca duen a terme des de ja fa 14 anys per potenciar un dels esports més arrelats a l'Alt Pirineu. L'activitat, en col·laboració amb l'Associació Esportiva Pallars, s'ofereix a alumnes des de de 2n fins a 6è de primària.

A banda de passar una bona estona, les classes també volen mostrar a les noves generacions els esports d'aigües braves com una possible sortida laboral en el seu futur, tenint en compte que el riu Noguera Pallaresa és un referent en els esports d'aventura i és considerat un dels millors rius d'aigües braves d'Europa. Les classes es fan al pantà de la Torassa o a l'Escola de Piragüisme de Sort, en funció de la proximitat. Lionel Pla, president de l'AEP, ha explicat  a l'ACN que amb aquesta activitat es vol garantir la continuïtat de l'esport del caiac, amb més de 60 anys d'història a la comarca.

Durant les classes (10 hores) s'ensenya als alumnes les generalitats del piragüisme i tot el material que es necessita per la seva pràctica, la tècnica del paleig, saber embarcar i desembarcar, aprendre a bolcar i a tornar a muntar a la piragua, maniobres de conducció (girar, frenar, desplaçaments), jocs d'equilibri, tècnica del buidatge del caiac i cura i manteniment del material.

Les sessions comencen amb activitats lúdiques amb l'objectiu que els nens perdin la por a l'aigua i es familiaritzin amb el material que es fa servir per fer un descens de caiac com és la pala, el casc, el salvavides o la mateixa piragua.

El caiac és un esport amb gran tradició a la comarca però, en canvi, poc conegut per la gent de la zona. Aquest fet es vol capgirar amb aquestes classes per aconseguir que el grau de coneixement sigui el mateix que, per exemple, l'esquí. Kiko Peris, professor de l'escola La Closa d'Esterri d'Àneu, ha valorat ''molt positivament'' aquestes classes i ha destacat que és un esport arrelat a la comarca. Peris ha afegit que tots els nens sortiran amb nocions bàsiques d'aquest esport i d'aquesta manera tindran l'oportunitat de perfeccionar i dedicar-se a la competició, si així ho desitgen. Peris ha dit que a aquestes classes, des de l'escola, les hi donen un valor educatiu i ho comptabilitzen dins el currículum del centre.

Es tracta d'una activitat esportiva tutelada pels centres, en horari escolar, en aigües tranquil·les, amb els perills controlats, sota la supervisió de tècnics esportius qualificats i reconeguts i sota el control dels professors d'esport dels mateixos centres. L'Associació Esportiva Pallars supleix les mancances dels centres aportant els tècnics i el material (caiacs, salvavides, i rems, entre d'altres), en col·laboració amb el Consell Esportiu.

Mostrar formulari de contacte