Més de 270 inscrits al 2n Congrés Català de Repoblament a Sort
L'esdeveniment tindrà lloc el 5 i 6 de juny al Cinema-Teatre Els Til·lers. El programa se centrarà en la transformació econòmica, els serveis de proximitat i l'arrelament al territori, incidint especialment en l'habitatge
Ja hi ha més de 270 inscrits per participar al 2n Congrés Català de Repoblament, que se celebrarà el 5 i 6 de juny al Cinema-Teatre Els Til·lers de Sort. La programació, sota el títol ‘Arrelem, ressorgim i fem renéixer el territori’, l'ha presentat aquest dijous el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el vicepresident, Agustí Jiménez; la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Sort, Maleni Barbero; el vicepresident de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Gerard Sabarich, i el vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Marc Solsona.
En la seva intervenció, Joan Talarn ha destacat que el congrés interpel·la la majoria dels municipis de Catalunya, que havent superat la barrera dels 8 milions d’habitants, "encara concentra la major part de la població en un àmbit molt reduït del territori”. En aquest sentit, Talarn ha recordat que “la demarcació de Lleida, Alt Pirineu i Aran representa una tercera part del territori del país, però només hi viu el 6% de les persones". Així mateix, ha puntualitzat que "la resta de la població està igualment desequilibrada, perquè a Girona hi viu el 10% dels catalans i a Tarragona l’11%, mentre que el 73% restant es troba dins la demarcació de Barcelona”.
Talarn també ha manifestat que el repte per fer front a polítiques de repoblament “és de gran abast i interdepartamental”. En aquest sentit, ha subratllat que l’Àrea de Repte Demogràfic de la Diputació de Lleida destina anualment més de 7 milions d’euros en 3 línies de subvencions per a tots els municipis i EMD de menys de 1.000 habitants. Finalment, s’ha referit al fet que “bona part de les línies dels Plans de Salut, els de Promoció Econòmica i, fins i tot, el Pla Cultural estan pensades per la que és la gran política de la Diputació de Lleida: fer arrelar projectes de vida als municipis”.
Trobades bianuals
La intenció és que aquestes trobades sobre repoblament es facin bianualment i que siguin una referència per al territori. Enguany, el congrés centrarà la seva atenció en tres eixos: la transformació econòmica, els serveis de proximitat i l’arrelament al territori. A partir d’aquí, es presentaran iniciatives i estratègies i s’escoltarà la veu dels participants "en un context de canvi que ha de fer que els pobles i els espais rurals de Catalunya no perdin les seves oportunitats".
Agustí Jiménez ha concretat que la importància d'aquest tema és evident, perquè ja s’han superat les 270 inscripcions i no se n'accepten més. “És una xifra que confirma l’interès creixent per fer front al repte demogràfic", ha conclòs. I ha afegit: "Fer el congrés a Sort és una manera de visibilitzar la realitat que molts municipis tenen i pateixen per fer front al repte demogràfic i també de demostrar que aquestes comarques són capaces d'acollir esdeveniments d’alt nivell, amb una organització, unes infraestructures i un entorn que el fan absolutament excepcional".
Programa d'activitats
El programa inclou taules institucionals i de debat, ponències inspiradores, espais de reflexió, experiències internacionals i bones pràctiques d’arreu del país. També es presentaran projectes liderats per ajuntaments, entitats i persones emprenedores "que han fet del seu compromís amb el territori una forma de vida”.
La benvinguda institucional anirà a càrrec de l’alcalde de Sort, Baldo Farré; el secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, Xavier Amor, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn. Tot seguit, hi haurà una primera taula institucional amb el secretari general pel Repte Demogràfic de Ministeri, Paco Boya; la directora general de Coordinació Interdepartamental de la conselleria de Presidència, Mònica Lafuente, i el vicepresident de la Diputació, Agustí Jiménez, i s'obriran una sèrie d’intervencions i taules rodones específiques.
A més, es parlarà de les línies de subvencions de la Diputació de Lleida, d'iniciatives per a la transformació econòmica, de dones transformadores, els serveis bàsics en petits municipis, el repte demogràfic, les estratègies d’arrelament o les solucions per a l’habitatge. El Congrés es tancarà amb la consellera de Cultura, Sònia Hernández, acompanyada d’Agustí Jiménez.
L'habitatge, temàtica comuna
La temàtica comuna en tots els eixos de debat serà l’habitatge, un dels grans hàndicaps amb què s’enfronten els municipis per tal de repoblar-se. Per això, al llarg de les jornades, es plantejaran iniciatives i solucions per tenir un accés més ràpid i fàcil a l’habitatge, tant des de la perspectiva pública com privada, i també des d’una òptica de sostenibilitat i justícia social.
Maleni Barbero ha fet recordat que “més enllà del simbolisme de parlar sempre de repoblament, volem que tot no quedi aquí, que no només siguin paraules i que es doni veu als pobles que vivim el despoblament". També ha indicat que tot i que es parla tot sovint del repte demogràfic, "Sort i altres municipis petits veiem com es tanquem escoles o es buiden; hi ha serveis que marxen i joves que han de fer les maletes lluny de casa seva, ja sigui per estudiar o per treballar”.
Per la seva banda, Gerard Sabarich ha dit que “no es tracta de contraposar models entre món rural i urbà, sinó de sumar, i crec que el congrés ho aconseguirà". I ha afegit: "aplaudim i instem la Diputació de Lleida a seguir ampliant aquesta aposta que feu per treballar pels municipis més necessitats i per les línies d’ajuts que heu obert”.
Posteriorment, Marc Solsona ha explicat que “si et vols guanyar la vida s’han d’implementar polítiques que no estiguin harmonitzades jurídicament, sinó que puguin ser simètriques, en funció de la realitat territorial i, com fa la Diputació darrerament, associar ruralitat amb prosperitat, a la digitalització o a una terra d’oportunitats on guanyar-se la vida dignament, són alguns dels temes que hem de poder fer”.