Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Més de 3.000 afectats pel consum d'aigua contaminada provinent d'Arinsal

Més de 3.000 afectats pel consum d'aigua contaminada provinent d'Arinsal

La Generalitat assenyala "el circuit de recollida" com a possible punt de contaminació
Dispensador d'aigua (Foto: El Periòdic d'Andorra)
19/04/2016 14:20

Ja són més de tres mil persones les que s’han vist afectades per la intoxicació massiva ocasionada pel consum d’aigua en mal estat provinent de la Font d’Arinsal i distribuïda a Espanya per l’empresa Eden. Les investigacions obertes per determinar el focus del brot se segueixen desenvolupant i no seran definitives fins, com a mínim, el proper dilluns. Tanmateix, la Generalitat ja assenyala Andorra com a procedència del virus que manté la línia de producció de l’empresa de la Massana aturada com a mesura de precaució.

Segons informa El Periòdic d'Andorra, el secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Joan Guix, apunta "el circuit de recollida, embotellament o higeneïtzació de les botelles" com a procedència de la contaminació, malgrat que  la tasca d’investigació segueix el seu procediment. La hipòtesi és que una persona contaminada hagués pogut infectar l'aigua, segons transmet l’agència Europa Press. La sospita es basa en el fet que "les ampolles arriben precintades des d’Andorra a la distribuïdora d’Eden Springs a l’Hospitalet de Llobregat i, d’allà, s'instal·len a les empreses sense manipular els precintes".

Línia de producció aturada

Per tal d’evitar la possibilitat que sorgeixi un nou brot, i de manera paral·lela a una inspecció que s’està efectuant de manera "molt exhaustiva", la línia de producció de la societat andorrana es manté aturada. L’activitat no es reprendrà fins que els estudis, que estan tenint lloc a Girona, no permetin descartar amb total certesa la Font d’Arinsal com a punt focal del virus.

Els lots d’ampolles de 19 litres produïdes coincidint amb l’inici del brot, així com les posteriors, estan immobilitzades, també preventivament. A més de retirar totes aquestes ampolles de les empreses on s’havien fet arribar, Eden Springs farà una neteja de les fonts dispensadores d’aigua per tal d’evitar noves infeccions.

Símptomes lleus

Hi ha més de 3.000 treballadors de 925 empreses ubicades a Barcelona i Tarragona afectats per la contaminació. El secretari de Salut Pública va explicar que els símptomes són "molt lleus" però podrien implicar un contagi que, per contra, només es donaria amb pràctiques higièniques no esperades.  Els símptomes donats són nàusees i vòmits, febrícules i diarrea en episodis d’unes 48 hores.

El brot de gastroenteritis el provoca la presència d’un norovirus que "es transmet a través dels excrements que poden contaminar aigües o aliments", tal com va explicar Guix.

 

 

 

 

 

Mostrar formulari de contacte