Més d'una vintena de cuiners reivindiquen la cuina i la gastronomia de proximitat des del Pallars Sobirà
GastroPirineus reuneix xefs com Sergi de Meià, Oriol Rovira o Ada Parellada a l'Hotel de la cota 2.000 de Port Ainé
La vuitena edició de GastroPirineus reuneix fins aquest dimecres a l'Hotel de la cota 2.000 de Port Ainé, al Pallars Sobirà, una vintena de cuiners. Amb sessions de cuina de maridatges de vins i productes dels Pirineus i d'altres indrets de Catalunya, l'esdeveniment reivindica la cuina i la gastronomia del territori. La iniciativa, de caràcter anual i itinerant, té com a principal objectiu reunir productors, enòlegs, sommeliers, ramaders, gastrònoms i xefs d'arreu.
El tret de sortida a la proposta culinària l'ha donat aquest dimarts el cuiner pallarès, Mariano Gonzalvo, que ha posat el valor el producte de proximitat i la necessitat de fer comunitat entre tots els professionals del sector. Tanmateix, no tots els xefs convidats són del Pirineu. Les jornades compten amb professionals com Oriol Rovira, que ofereix una sessió sobre la 'Cuina del terrer amb producte propi i de temporada'; Sergi de Meià, que cuinarà amb producte ecològic i de Km0; Ada Parellada, que presentarà 'La cuina de Les Sopes i del Semproniana', o Martín Comamala, que dirigirà la sessió 'Cuina propera, salvatge i simple'.
La cuinera Ada Parellada destaca a l'ACN la importància de la GastroPirineus "per redescobrir productes de proximitat que havien quedat oblidats i que els cuiners a poc a poc van reincorporant als seus plats". Parellada incideix en la importància de dur a terme jornades d'aquest tipus, "on els professionals es trobin i puguin intercanviar experiències".
Programa variat
El programa de la GastroPirineus inclou un showcooking de producte de proximitat, patrocinat pel col·lectiu ÀPAT-Pallars Jussà, i protagonitzat per Josep Palau (Casa Masover, Buira) i Llorenç Aguilar (Cafè Espanya, Tremp), maridat amb vins de la zona. En relació amb el Pallars, també ofereix una sessió de Tapes amb filosofia Slow Food, patrocinada pel Col·lectiu Xicoia del Pallars Sobirà, amb Aleix Aytés i Marta Casals del Cafè Pessets (Sort).
Per la seva banda, Mariano Gonzalvo, del Paller del Coc (Surp), reivindica la cuina de bosc i totes les plantes que ofereix. Per introduir aquest concepte als plats, té coneixements botànics i informació de les mestresses que antigament ja els introduïen als seus plats. Gonzalvo descriu a l'ACN "una cuina de llibertat que permet que cada plat sigui diferent".
Visió territorial molt transversal
Lluís Bofill, director de GastroEvents, assenyala que GastroPirineu té una visió de territori molt transversal i per aquest motiu és una jornada itinerant per divulgar el territori i la seva gastronomia. Així, es proposa una xerrada sobre noves tecnologies i creativitat a la cuina, tot i que la majoria de les propostes se centren en els productes de proximitat i l'arrel de la cuina de cada territori.