Mikaela Shiffrin i Suïssa, protagonistes a la part central de les finals de la Copa del Món d'esquí alpí
L'esquiadora nord-americana segueix fent història amb el seu primer Globus de Cristall en supergegant, modalitat en què el nou campió masculí és l'italià Dominik Paris. L'equip helvètic ha guanyat aquest divendres el 'Team Event'
Les finals de la Copa del Món FIS d'Esquí Alpí, a Grandvalira, han completat aquest divendres la seva primera part, celebrada a l'estadi Àliga del Tarter, i els dos últims dies (dissabte i diumenge al matí) es traslladen a la pista Avet de Soldeu per a les proves tècniques. La nord-americana Mikaela Shiffrin i l'equip de Suïssa -juntament amb l'italià Dominik Paris- han estat els noms propis de les darreres dues jornades en les modalitats de velocitat.
Shiffrin s'havia marcat l'objectiu de seguir fent història en l'estada a Andorra i ho ha aconseguit amb la conquesta del seu primer Globus de Cristall de supergegant, que és també el seu primer títol de Copa del Món en proves de velocitat. Això se suma al fet que ja té garantits matemàticament el títol absolut d'enguany i el d'eslàlom. L'esquiadora de Colorado, amb només 24 anys, ja acumula 10 globus en el seu palmarès -que també inclou 5 medalles d'or als Mundials i 2 als Jocs Olímpics- i aspira a esdevenir la millor de la història.
Pel que fa a la general de supergegant d'enguany, per darrera de Mikaela Shiffrin, el segon lloc final ha estat per a l'austríaca Nicole Schmidhofer (campiona de descens); i el tercer, per a la corredora de Liechtenstein Tina Weirather. La victòria a la prova del Tarter ha estat per a l'alemanya Viktoria Rebensburg.
En categoria masculina, el Globus de Cristall de supergegant ha estat per a l'italià Dominik Paris, que també ha estat el guanyador de la prova d'aquest dijous (1min20s42). Enguany Paris també s'ha proclamat campió del Mundial d'SG. El segon lloc final a la general ha estat per a l'austríac Vincent Kriechmayr; i el tercer, per al suís Mauro Caviezel, que va finalitzar la cursa del Tarter amb el segon millor temps (1.20:57). De la seva part, el francès Alexis Pinturaut s'ha proclamat campió de la Combinada Alpina.
Andorra participa al Team Event
La part de competició prevista a l'estadi Àliga s'ha completat aquest divendres amb el Team Event, una cursa per equips amb un traçat molt més curt (66 metres de desnivell i només 25 portes) que els millors esquiadors completen en menys de 23 segons, amb un format paral·lel d'un contra un. La victòria ha estat per a Suïssa, que s'ha mostrat com l'equip més complet, per davant de Noruega. A la final, els escandinaus han guanyat les dues primeres baixades, però a les dues següents Wendy Holdener s'ha imposat a Mina Fuerst, mentre que en homes Daniel Yule ha superat Sebastian Foss-Solevaag.
Finalment els helvètics han vençut pel fet de sumar millors temps, i sumaven així el seu quart Team Event al palmarès, tot superant Àustria, que en té tres. El tercer lloc ha estat per a Alemanya, que a la final de consolació ha superat el Canadà. L'equip d'Andorra també ha participat en aquesta competició, en què ha estat eliminada precisament pel Canadà als vuitens de final, malgrat que Mireia Gutiérrez ha aconseguit guanyar una de les baixades, contra la canadenca Laurence St-Germain. Els altres competidors andorrans han estat Àlex Rius, Sissi Hinterreitner i Axel Esteve.
Desenvolupament "immillorable"
El Comitè Organitzador de les Finals ha fet una valoració “immillorable” del desenvolupament de les cinc jornades de competició que han tingut lloc la pista Àliga (dos entrenaments, el descens, el supergegant i el Team Event). El director logístic, Ton Naudi, ha destacat per sobre de tot les bones condicions meteorològiques i el fet que la pista “s’hagi mantingut fabulosament”.
Naudi assegura que "la gent no para de felicitar l'organització per l'estat de la neu” i pel servei que ofereixen les sales de corredors, i ho ha atribuït a la feina dels voluntaris i dels treballadors de l'estació, que han hagut de doblar els esforços, sobretot l'equip de maquinistes. També ha destacat la gran afluència de públic que hi ha hagut durant la setmana, un fet que “ha marcat la diferència respecte a les proves de Copa del Món celebrades el 2012 i el 2016”. Aquest divendres s'han repetit les 3.000 persones de públic de la jornada de dijous.