Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Denuncien que militars de Talarn fan presumptament apologia del franquisme i del racisme

Denuncien que militars de Talarn fan presumptament apologia del franquisme i del racisme

Un col·lectiu progressista de l'Exèrcit espanyol atribueix a professors de l'acadèmia proclames com "apallissar els MENA" o "bombardejar pasteres" i missatges en defensa de la dictadura. El grup ha exposat els darrers anys d'altres actituds feixistes dins la institució, però lamenta la "indiferència" del govern de Pedro Sánchez
Acadèmia General de Suboficials de Talarn (Foto: ACN / arxiu)
06/04/2021 19:40

Un grup de militars progressistes, Ciutadans d'Uniforme, ha denunciat des d'un canal anònim de Telegram l'existència de "discursos feixistes" per part dels professors de l'Acadèmia General Bàsica de Suboficials de Talarn, que "es dediquen a fer apologia de l'extrema dreta en comptes de dedicar-se a instruir". Segons la denúncia, en les seves classes els instructors difonen missatges com ara "apallissar els MENA" o "bombardejar pasteres", a banda de fer obertament "apologia del franquisme" o criticar el partit polític Podemos, entre d'altres posicionaments personals aliens al que seria estrictament la formació militar.

Un portaveu del grup ha assegurat que hi ha "referències explícites al franquisme a les unitats" i que "una de les més palmàries és que al Terç Gran Capità de la Legió existeixi la I Bandera Comandant Franco". El col·lectiu remarca que això equivaldria a "que a Alemanya existeixi algun tipus d'unitat dedicada a Hitler, o a Itàlia una dedicada a Mussolini", cosa que evidentment no passa en aquells països, i conclouen que és "una mostra de l'anormalitat democràtica que existeix a Espanya".

Ciutadans d'Uniforme ha posat al descobert els darrers anys nombrosos casos d'apologia del feixisme a les Forces Armades espanyoles, entre altres la presència d'un grup neonazi format per oficials i suboficials en actiu denominat 'Lo Nuestro', amb seu a Múrcia. En una entrevista concedida a l'ACN, els seus portaveus denuncien que l'extrema dreta està "normalitzada" als quarters davant la "total indiferència" del govern de Pedro Sánchez. "En qualsevol país democràtic com Alemanya o França l'existència d'aquests grups força la dissolució d'unitats senceres per resoldre el problema, o com a mínim l'anunci de mesures contundents", recorden. Però lamenten que "a Espanya, amb un govern que es diu progressista, es tolera" que aquest militars s'atreveixin de manera pública a "donar 'avisos' a catalans i bascos quan es plantegen segons quines qüestions", en clara al·lusió al dret d'autodeterminació.

El grup, que es defineix a ell mateix com "una organització de militars demòcrates", recull de manera confidencial denúncies de membres de l'Exèrcit en actiu. El seu objectiu, afirmen, "és contribuir a la democratització plena de les Forces Armades", i "per això ens constituïm com a canal directe entre els quarters i la societat mostrant el que passa al seu interior a través d'una àmplia xarxa d'informants".

Segons alerten, l'extrema dreta "no és una anomalia a les Forces Armades" sinó que, ben al contrari, "està socialment normalitzada, i això és possible perquè l'1% radicalitzat, que són coronels i generals, són els que estan estratègicament situats als llocs de poder per evitar que els valors democràtics arrelin a les Forces Armades". L'autèntic problema, conclouen, "és que la Transició no va arribar a l'Exèrcit perquè realment mai va fer falta" i que "no es van veure obligats a camuflar-se, cosa que sí que va passar amb el franquisme a la societat civil".

Denúncies per injúries i intervenció dels serveis d'intel·ligència

Una tasca que els comporta problemes. La setmana passada diversos oficials i membres de les Forces Armades van anunciar denuncies contra el grup per delictes d'injúries. Principalment per part de l'associació militar Tercios Viejos Españoles, que ha llançat una campanya per portar els responsables del grup als tribunals militars.

A més, segons asseguren des de Ciutadans d'Uniforme, tenen "constància que els organismes d'intel·ligència ens segueixen de prop" i tenen clar "que si la nostra organització no fos anònima fa molt que ens haguessin purgat, com van fer amb el tinent Gonzalo Segura (expulsat després de denunciar situacions il·legals a l'Exèrcit) o el caporal Marco Antonio Santos (sancionat per haver signat un manifest antifranquista)".

Se senten "abandonats per la classe política"

El grup assegura que se sent "abandonat" per la classe política. De la dreta no n'esperen "res, perquè està al seu ADN encobrir el feixisme dins les Forces Armades", però lamenten que del PSOE només n'han obtingut "una total indiferència a l'hora de fer qualsevol reforma que ajudi a democratitzar les Forces Armades, per fer-les simplement controlables per part de la societat civil i que deixin de ser un Estat dins l'Estat". 

Pel que fa a Podem, en critiquen el fet que el partit de Pablo Iglesias mantingui "un perfil baix", que atribueixen a la seva presència al govern espanyol i a que"erròniament, pensen que Defensa no és una qüestió prioritària i centren la seva atenció en qüestions on tradicionalment l'esquerra se sent més còmode". Amb tot, adverteixen que "la societat ha de comprendre que perquè tinguem un país autènticament democràtic, les Forces Armades han de deixar de ser una amenaça per al lliure debat polític".

Mostrar formulari de contacte