Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Miquel Caminal defensa al Senat la reorganització territorial de Catalunya

Miquel Caminal defensa al Senat la reorganització territorial de Catalunya

El senador d’ERC reivindica la implantació de vegueries com la de l’Alt Pirineu i Aran en substitució de les diputacions provincials. Per això, demana que la Generalitat pugui decidir l’estructuració administrativa

Intervenció de Miquel Caminal al Senat (ERC)
Intervenció de Miquel Caminal al Senat (ERC)
13/06/2020 10:30

El senador d’ERC Miquel Caminal ha defensat davant la ministra de Funció Pública i Territori del Govern espanyol, Carolina Darias, una “actualització de la distribució territorial” a Catalunya. Caminal ha reclamat que s’avanci en la implantació de les vegueries, com la de l’Alt Pirineu i Aran, en l’organització de les administracions supramunicipals.

En una intervenció a la cambra baixa estatal, el parlamentari alturgellenc ha exposat que actualment “el model provincial no s’ajusta gens a la realitat territorial” i que ha esdevingut ”antic, anacrònic i caducat”. I posa d’exemple l’actual procés de desconfinament, en què inicialment el Govern espanyol volia aplicar la divisió provincial. Per Miquel Caminal, la desescalada ha posat en relleu les diferents característiques entre territoris que conformen una mateixa província, atès que la reducció de casos de COVID-19 a l'Alt Pirineu i Aran ha estat molt més ràpida que a les comarques de la plana de Lleida. Per això, valora positivament que l’executiu estatal acceptés, pel que fa a Catalunya, aplicar les fases per regions sanitàries i no per demarcacions.

Arran d’aquesta experiència, el grup d’ERC ha proposat al Senat de manera “clara” que s’avanci en “la supressió de les diputacions provincials, amb el traspàs de les competències i els recursos de l’organització territorial en funció pública a les autonomies i els ens locals”. 

Caminal entén que la realitat territorial de Catalunya és més semblant a la de les regions sanitàries que no pas a la de quatre províncies. Per això, advoca perquè Catalunya es pugui organitzar en vegueries, amb una divisió pràcticament calcada a la dels àmbits sanitaris, i “oblidar-nos del provincialisme centralitzador”. 

Finalment, el polític pirinenc ha recordat que des d’ERC sempre han defensat el model de vegueries i “el reequilibri territorial”. I apunten que segueixen treballant perquè aquest sistema es faci realitat en el futur. 

Mostrar formulari de contacte