Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Miquel Esquius, nou cap de la Regió Policial Pirineu Occidental dels Mossos d'Esquadra

Miquel Esquius, nou cap de la Regió Policial Pirineu Occidental dels Mossos d'Esquadra

Interior ha anunciat la designació per petició expressa del fins ara comissari en cap del cos. El canvi forma part d'una renovació a la cúpula policial

Miquel Esquius, en una roda de premsa al Departament d'Interior (ACN/arxiu)
Miquel Esquius, en una roda de premsa al Departament d'Interior (ACN/arxiu)
06/06/2019 19:00

Miquel Esquius serà el nou cap de la Regió Policial Pirineu Occidental dels Mossos d'Esquadra, amb base a la Seu d'Urgell. La designació s'ha fet pública aquest dijous i des del Departament d'Interior s'ha detallat que s'ha fet per petició expressa d'Esquius, que al llarg dels darrers onze mesos ha estat el comissari en cap de la policia catalana.

L'arribada de Miquel Esquius al Pirineu formarà part d'una reestructuració de la cúpula dels Mossos, que ara té Eduard Sallent com a nou comissari en cap. Pel que fa a d'altres regions policials, la del Camp de Tarragona serà dirigida per Josep Maria Estela; la de la Catalunya Central, per Josep Lluís Rosell; i la Metropolitana Nord, per Sergi Pla. La prefectura de la policia ha establert com a prioritat "orientar tota l'organització al servei de la base", com també "millorar els sistemes de treball" i "mesures per afavorir la igualtat de gènere, la lluita vers els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual i la millora en l'atenció de les víctimes".

Miquel Esquius, nascut a Súria (Bages), és diplomat en Ciències Religioses i postgrau en planificació i gestió de la mobilitat. Va ingressar als Mossos d'Esquadra el 1986, a la segona promoció, per la qual cosa ja fa 33 anys que és a la policia. En la seva trajectòria ha exercit com cap d'Atestats de la Regió Policial de Girona (fins al 2000), cap de l'Àrea Regional de Trànsit de la Catalunya Central (fins al 2002) i cap de la Divisió de Trànsit i de la Regió Policial Central (fins al 2004).

Esquius ha estat definit com un agent de perfil moderat, facilitador del diàleg i que ha mantingut sempre una bona sintonia amb el seu antecessor Ferran López, que va centrar els seus vuit mesos al capdavant dels Mossos a intentar recompondre les relacions de la policia catalana amb l'aparell policial i judicial espanyol, en plena imposició del 155 a Catalunya. El novembre de 2017, va ser promocionat com a número dos de la policia catalana, al capdavant de la comissaria superior de Coordinació Territorial, després que Ferran López assumís la direcció del cos quan el Govern espanyol, en plena intervenció sobre la Generalitat, va destituir el major Josep Lluís Trapero. Finalment, el juliol de l'any passat va esdevenir cap dels Mossos.

Més canvis

Els canvis anunciats aquesta setmana també han comportat que al capdavant de la Comissaria Superior de Coordinació Central hi hagi per primera vegada una dona, la comissària Cristina Manresa, fins ara cap de la regió policial Metropolitana Nord. Rafel Comas tornarà a ser cap de la comissaria general d'Investigació Criminal, un càrrec que va ocupar del maig del 2017 al juliol del 2018. El cap de la comissaria d'Informació serà Xavier Porcuna, el de la Tècnica i de Planificació de la Seguretat serà Jordi Ferret, de Relacions Institucionals serà Josep Codina i el de la Divisió d'Afers Interns serà Jaume Garcia Valls.

Mostrar formulari de contacte