Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Miquel Sala, nou president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell

Miquel Sala, nou president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell

La investidura s'ha fet amb els vots favorables de JxCat i ERC, que sumen 15 dels 19 consellers. Compromís-CP ha votat en blanc. La transició energètica, el Pla de Camins i la millora de la xarxa elèctrica i de fibra òptica, entre les prioritats de la nova etapa
09/07/2019 20:00

Miquel Sala i Muntada és des d'aquest dimarts el nou president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell. El fins fa poc alcalde d'Oliana ha estat investit amb el suport dels consellers electes de la seva formació, Junts per Catalunya (que té 9 consellers), i d'Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal que en té 6. Concretament, la investidura s'ha fet amb 13 vots favorables, atès que una consellera de JxCAT i una altra d'ERC no han pogut ser al ple d'investidura. Els 4 representants de Compromís-Candidatura de Progrés han votat en blanc.

Miquel Sala exercirà de president a la primera meitat de la legislatura 2019-2023 fruit de l'acord entre Junts i Esquerra, que sumen 15 dels 19 escons i que han previst que la presidència es reparteixi de manera proporcional a la representativitat de cadascuna de les dues formacions. A l'última part del mandat, Sala passarà el relleu a l'alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera.

En aquest ple extraordinari ja s'ha desgranat les prioritats de la nova legislatura, entre les quals s'ha esmentat la transició energètica davant del canvi climàtic, amb el millor aprofitament dels boscos com un dels objectius. També s'ha fet referència al Pla de Camins, el seguiment de les inversions pendents a la xarxa elèctrica, la millora de l'eficiència de l'enllumenat públic i resoldre les reclamacions encara existents pel que fa a accés a la xarxa de telefonia i de fibra òptica. A tot plegat s'hi afegeix la consolidació dels serveis ja existents i que, ha destacat Sala, tenen un molt bona valoració dels usuaris, com ara el transport i menjador escolar, joventut, prevenció de la violència de gènere i atenció a les persones en general.

Presa de possessió

En el seu discurs de presa de possessió, Miquel Sala ha agraït l'ampli suport a la seva investidura i s'ha compromès a governar per a tothom, tant els qui han votat la seva formació com els qui no ho han fet. En aquesta línia, ha fet una crida als nous consellers i conselleres perquè treballin amb una visió territorial i de comarca, tot prioritzant els projectes comuns. Alhora, ha agraït la predisposició tant dels ajuntaments com dels treballadors del Consell per "remar cap a la mateixa direcció" i treballar per millorar el benestar de l'Alt Urgell.

Miquel Sala ha recordat que els resultats de les eleccions municipals del 26-M "marquen un mapa diferent de forces polítiques", però que pel que fa a l'Alt Urgell l'acord a què s'ha arribat representa la voluntat dels votants amb una majoria molt àmplia. Sala, que anteriorment ha estat també president del Consell d'Alcaldes, ha recordat que aquesta tasca l'ha ajudat a entendre "com és d'important la bona entesa entre els diferents alcaldes i alcaldesses".

Pel grup d'ERC-AM, Martí Riera ha valorat que la nova legislatura "presenta reptes importants" però que estan "preparats per assolir-los". Riera ha recordat que el Consell "ha estat molts anys en unes soles mans, i ara tots hem d'aprendre a compartir i a fer les coses d'una altra manera". Tot i això, l'alcalde de Coll de Nargó i futur president comarcal subratlla que "això no vol dir que s'hagi de renegar del que s'ha fet", perquè assegura que els darrers anys l'Alt Urgell "ha sigut enveja d'altres comarques", segons ha reconegut la Generalitat, pel que fa a la capacitat de posar d'acord tots els ajuntaments, de diferents colors polítics, en projectes comuns.

La portaveu de Compromís-CP, Carlota Valls, ha avançat que vetllaran perquè el Consell compleixi amb els objectius de "respecte a la legalitat, protecció dels drets fonamentals, imparcialitat en la presa de decisions, rendiment de comptes, igualtat de tracte i benefici dels interessos públics". Tot i l'àmplia majoria del nou equip de govern, Valls creu que "una part molt important de la ciutadania no percep que la institució es regeixi per aquests principis". Des del grup de l'oposició també consideren que cal "aconseguir una comarca amb més oportunitats i qualitat de vida", perquè opinen que "les dades econòmiques han situat l'Alt Urgell a la cua, com una comarca pobra, es miri com es miri", i conclouen que "cal sortir de la zona de confort".

Reconeixement a Jesús Fierro i als consellers sortints

En aquest ple s'ha fet un reconeixement a Jesús Fierro, president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell entre 2007 i 2019, i a la resta de consellers sortints de l'anterior legislatura: Ricard Pérez, Rosa Fàbrega, Rosa Andorrà, Rosario Andújar, Dolors Espluga, Carme Valls, Ernest Garcia, Andreu Marsà, Margarida Espunyes, Anna Bonet, Francesc Viaplana, Bernabé Fernández, Dolors Vidal, Antoni Fiol i Joan Barrera.

També s'ha atorgat una distinció a Sara Camps, que finalitza la seva trajectòria com a gerent de l'ens. Tots ells han rebut una litografia titulada L’Alt Urgell, bressol de la llengua catalana, amb reproduccions de fragments dels Greuges de Guitart Isarn de Cabó, les Homilies d’Organyà i el tractat del Govern de la Ciutat d’Urgell, de Jeroni Grau, juntament amb un lot de llibres sobre aquests documents.

Nous consellers comarcals

JxCat (9 consellers): Miquel Sala Muntada (Oliana), Cristina Barbens Casals (Bassella), Anna Isabel Manrique Pérez (Organyà), Carme Ribó Domenjó (Alàs i Cerc), Marta Poch Massegú (Josa i Tuixent), Imma Porta Fàbrega (les Valls de Valira), Marta Soca Moreno (Coll de Nargó), Carme Espuga Vilaginés (la Seu d'Urgell) i Immaculada Salvadó Caminal (Ribera d'Urgellet)

ERC-AM (6 consellers): Martí Riera Rovira (Coll de Nargó), Sergi Parramon Garcia (Organyà), Francesc Canillo Cadena (les Valls de Valira), Carme Lostao Otero (Oliana), Gemma Orrit Capdevila (Peramola) i Francesc Jordana Guspí (el Pont de Bar)

Compromís-CP (4 consellers): Carlota Valls Albiol (la Seu d'Urgell), Antoni Mas Buchaca (Peramola), Jordi Vila Cosconera (Oliana) i Jordi Nadal Queralt (Alàs i Cerc)

  • Constitució del Consell Comarcal de l'Alt Urgell 2019-2023
  • Miquel Sala pren possessió com a nou president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell
  • Reconeixement al president sortint del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, i als consellers sortints

Mostrar formulari de contacte