Mireia Boya entra al Govern com a nova directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic
La política aranesa, exdiputada de la CUP, assumirà aquest càrrec que depèn del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Al 2019 va ser candidata a síndica d'Aran, però no va obtenir representació
L'aranesa Mireia Boya, exdiputada de la CUP, entrarà a formar part del Govern català d'ERC com a nova directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. La notícia l'ha confirmat l'ACN després que aquest divendres mateix l'avancés el mitjà 'Nació Digital', de fonts de l'executiu, que també han informat que el nomenament es materialitzarà d'aquí a poques setmanes.
Tot i que l'entrada de Boya es produeix just després que Esquerra hagi assumit el govern en solitari, pel trencament amb JxCat arran de la destitució del vicepresident Jordi Puigneró, el càrrec que assumirà Boya no correspon a un dels departaments que gestionava Junts, ja que depèn de la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que dirigeix la consellera Teresa Jordà.
Mireia Boya, nascuda a Sent Gaudenç (Alta Garona) el 1979, és llicenciada en Ciències Ambientals per la UAB i doctora en Gestió i Ordenació del Territori per la Universitat de Mont-real. En l'àmbit professional, és professora associada d'Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra. A nivell polític, va ser regidora de l'Ajuntament de Les fins al 2016, per la formació occitanista Corròp. Aquell mateix any va esdevenir diputada al Parlament per la demarcació de Lleida, en substitució de Ramon Usall, que havia dimitit per motius personals. A les eleccions del 2015, Boya era la candidata número 2. Als comicis de desembre de 2017 va anar de cap de llista, però es va quedar fora del Parlament, atès que en aquella ocasió la CUP no va obtenir cap representant per Lleida.
Trencament amb la CUP per un assetjament
Més endavant, el març de 2019, Mireia Boya va dimitir com a membre de la secretaria general de la CUP, després de denunciar públicament que havia patit assetjament psicològic per part d'un company de partit al Parlament. Tot i que la formació anticapitalista va anunciar l'obertura d'una investigació interna, des de llavors ni Boya ni la CUP no han aclarit oficialment qui era l'autor dels fets. Aquell mateix any, va liderar la candidatura al Conselh Generau d'Aran de la nova formació d'esquerres Aran Amassa. Però novament, com a les eleccions al Parlament del 2017, no va obtenir representació.
Al 2020, la política aranesa va publicar el llibre Trencar el silenci, en què entre d'altres coses va revelar que està diagnosticada d'esclerosi múltiple. D'altra banda, aquests darrers mesos s'ha adherit a la plataforma Stop JJOO i ha fet campanya activa contra la possible candidatura pirinenca als Jocs d'Hivern, que impulsa la Generalitat i que a l'Aran té un suport massiu de les institucions i entitats locals. També aquest any, el mes de juny passat, Boya ha confirmat el trencament amb la CUP, mitjançant un escrit en què anunciava que es donava de baixa com a militant i afirmava que "les violències masclistes són personals i col·lectives alhora, la reparació també ho ha de ser".