Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Moció conjunta al ple de la Seu per exigir "l'alliberament dels presos polítics"

Moció conjunta al ple de la Seu per exigir "l'alliberament dels presos polítics"

El text, presentat pel PDeCAT, ERC i la CUP, també reclama "el retorn dels exiliats" i denuncia "la deriva antidemocràtica i autoritària de l’Estat".Els tres grups municipals consideren que aquestes actuacions "intenten esclafar la voluntat popular"

Concentració a la Seu sota el lema "Llibertat presos polítics", el 23 de març passat
Concentració a la Seu sota el lema "Llibertat presos polítics", el 23 de març passat
05/04/2018 10:20

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell debatrà al proper ple una moció conjunta presentada pels grups del PDeCAT, ERC i la CUP en què s'exigeix "l'alliberament dels presos polítics catalans", alhora que reclamen "el retorn dels exiliats" i denuncia "la deriva antidemocràtica i autoritària de l’Estat espanyol". El text s'aprovarà amb tota probabilitat, tenint en compte que els tres grups que la promouen sumen 11 dels 17 regidors del consistori.

La moció exposa que "Catalunya ha tornat a patir, altra vegada, un nou atac repressiu per part del govern de Mariano Rajoy i el bloc del 155, conjurats amb el poder judicial i policial de l’estat", i hi afegeixen que "l’onada repressiva contra els catalans i les catalanes és majúscula i el govern espanyol està disposat a tot, fins i tot a vulnerar els drets civils, polítics i humans més bàsics, per tal d’erradicar qualsevol signe de dignitat del poble català". Així, conclouen que "intenten esclafar la voluntat de la sobirania popular empresonant injustament els nostres legítims representants públics, tots ells gent de pau".

La proposta fa referència al fet que "el passat 23 de març quedarà gravat a la memòria del nostre país com un nou dia trist i negre" per "l’empresonament injust, arbitrari i abusiu dels diputats i diputades Carme Forcadell, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, i l’exili de Marta Rovira, que tornarà a ressonar en els annals de la història del país com un nou episodi fosc de repressió i de vulneració dels principis democràtics més elementals". Un escenari que, hi afegeixen, "queda agreujat per la recent detenció del President legítim de Catalunya, Carles Puigdemont, totalment incomprensible davant la comunitat internacional". A més a més, consideren que va ser "un divendres negre no només pel poble català sinó també pel poble espanyol, on cada vegada i amb més intensitat els seus ciutadans estan perdent els drets i llibertats més bàsics i inviolables en qualsevol país que es pretengui a si mateix com a democràtic i civilitzat".

La moció qualifica aquestes detencions o ordres de detenció com una "injustícia, ignomínia i autoritarisme intransigent, que recorda de manera inevitable les èpoques més fosques de l’Espanya del segle XX". En aquest sentit, recorden que "l’Estat, en lloc d’actuar com una democràcia madura, on el diàleg i l’acord són el motor de la cohesió de la societat, han decidit oferir cops de porra, menyspreu, humiliació, amenaces i, finalment, presó", en el que consideren com "una causa general contra l’independentisme, una autèntica cacera de bruixes, feroç i salvatge, sense mesura".

Crida a la reacció internacional

La moció, a banda d'exigir la llibertat sense càrrecs dels polítics empresonats o perseguits, denuncia "l’evident manca de separació de poders a l’Estat espanyol, així com la manipulació i coacció dels mitjans de comunicació estatals". Per això, demanen "a les institucions europees que no continuïn emparant accions pròpies d’una dictadura" i apel·len "a la justícia internacional perquè intercedeixi de manera immediata i garanteixi el respecte als drets dels ciutadans catalans".

El resultat de la moció s'enviarà, entre d'altres institucions, a l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i a l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH).

Mostrar formulari de contacte