Món Natura Pirineus amplia el centre de fauna amb una parella de Ducs
MónNatura Pirineus, l’equipament que Fundació Catalunya-La Pedrera té a les Planes de Son, a les Valls d’Àneu (Pallars Sobirà) ha reobert a principi de febrer després d’un mes tancat per a realitzar tasques de manteniment i millora. El centre enceta la seva 14a temporada amb la incorporació d'una parella de Ducs (Bubo bubo), cedits pel centre de recuperació de fauna salvatge de la Generalitat de Catalunya de Torreferrusa (Lleida).
La visita en captivitat d'aquesta espècie permetrà veure un ocell que pot arribar a pesar fins a tres quilos, essent les femelles sensiblement més grans que els mascles, i d'una longitud, entre ala i ala, de fins a metro i mig. Una altra de les característiques curioses de l'espècie són els seus dos plomalls al cap, a similitud de falses orelles, que li confereixen un aspecte característic.
També cal destacar que al Centre de Fauna de Món Natura Pirineus reobre les seves portes aquesta temporada amb moltes novetats en les seves activitats i estades. L’eix comú serà donar a conèixer la recerca naturalista d’alguns dels grans científics de la història, com ara Charles Darwin.
Món Natura Pirineus es consolida com l’equipament de referència en el lleure a la natura amb 14.455 visitants el 2015. MónNatura Pirineus, inaugurat l’any 2002, és un equipament de la Fundació Catalunya-La Pedrera que ofereix estades i activitats adreçades a tot tipus de públic amb una missió molt clara: sensibilitzar a la societat vers el desenvolupament sostenible i la conservació de la natura i el paisatge mitjançant activitats d’educació ambiental. Aquesta feina té com a objectiu transmetre aquests valors i el patrimoni natural en bon estat i també com a responsabilitat cap a les generacions futures.
Propostes d'aprenentatge
Per Setmana Santa, de la mà de Johann Friedrich Blumenbach, un del primers científics que va veure l’home com un objecte de la naturalesa, els visitants podran viatjar per diferents racons del món observant diferents arquitectures, convertir-se en pastors trepitjant la seva terra i descobrint la seva cabana. Durant aquesta estada també podran ser conscients de la petjada dels humans a la terra, endinsar-se en el món de les arts, aprendre diferents tècniques de pintura que s’usaven antigament i cultivar bolets.
Per Pasqua, els visitants acompanyaran el jove científic Charles Darwin en el transcurs del seu viatge d’exploració al voltant de món i descobriran que la fauna que rodejava la terra era molt peculiar. Observaran com Darwin va concentrar les seves observacions en la família dels pinsans, que més tard el van portar a formular la seva teoria de l’origen de l’evolució de les espècies. D’aquesta manera podran endinsar-se en la natura i introduir-se en aquesta teoria i moltes més curiositats del món dels ocells.
El mes de juny, per Sant Joan, els visisitants, acompanyats de les teories de Lynn Margulis i Stanley Miller, viatjaran a l’origen de la vida des del planetari i, a través de la visita al centre de fauna, parlaran de l’evolució de la vida i de com ha estat possible més vida a través de la vida. També es proposarà un viatge per conèixer millor una substància vital: l’aigua. Coneixeran el seu origen i en valoraran la seva qualitat, faran experiments al laboratori per comprendre’n les seves propietats i observaran el seu cicle.
Finalment, per Tots Sants, Witthaker, que el 1969 donà als fongs la categoria de regne, amb més característiques d’animals que no pas de plantes, guiarà l'estada, que servirà per conèixer millor aquests fongs amb un recorregut naturalista, una observació sota microscopi, una sortida per posar a prova la nostra vessant de boletaire i el propi cultiu de bolets, que es podran endur a casa.
Experimentació
A banda de les noves estades, enguany es recuperen les activitats estrenades el 2015 de “Aprenents de geòlegs”, sobre la geologia de la vall. També hi ha l’activitat “Coneix el centre” des d’un altre punt de vista, on es proposa al visitant descobrir aquest edifici bioclimàtic i integrat en l’entorn on està ubicat (a 1.500 metres d’alçada en un espai d’alta riquesa natural i paisatgística). A més, també es farà l’activitat que es diu “L’hort remeier”, que treballa les plantes remeieres i aromàtiques que hi ha plantades a l’hort del centre i que enguany es veu ampliada amb un estada temàtica d’un cap de setmana.
Les propostes s’uneixen a les que ja ve desenvolupant en els darrers anys amb el Centre de fauna: l’observatori astronòmic i el laboratori, juntament amb una exposició sobre “Geologia i Fòssils”, que es podrà veure aquest estiu. Però darrere d’aquestes activitats lúdiques, el centre treballa en la sensibilització mediambiental i torna a ser un equipament referent a aquesta zona pel seu treball en la recuperació de la fauna salvatge autòctona, la cultura de la sostenibilitat i també el coneixement de l’entorn.
MónNatura Pirineus: edifici bioclimàtic, centre de fauna i observatori astronòmic
MónNatura Pirineus està dotat d’un edifici bioclimàtic, de més de 3.000 m2, que utilitza energies renovables. El centre es divideix en dues àrees: l’àrea d’activitats, espais ideals com a suport de les diferents activitats que es poden realitzar durant les estades, i l’àrea residencial i de serveis. A l’edifici hi ha un planetari, un auditori obert a activitats del centre i també per a ús d’entitats de les valls. Igualment hi ha un laboratori on anualment es donen cita durant dues setmanes els participants al programa Joves i Ciència, de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Una ludoteca, una aula informàtica i un espai de lectura, juntament amb la nova sala del voltor, completen les estances que conformen aquest equipament, obert a famílies i escoles, essencialment. Entre les activitats més destacades al costat de l’edifici, hi ha un centre de fauna i l’observatori astronòmic.