Montferrer i Castellbò vol que el Mercat Càtar sigui Festa d'Interès Cultural
El municipi alturgellenc també inclourà l'antiga Farinera en la Xarxa temàtica de Museus Industrials i Tècnics L'edifici es podrà visitar de forma gratuïta el pròxim dia 17 de maig, Dia Internacional dels Museus
L’Ajuntament de Montferrer i Castellbò ha acordat declarar el Mercat Càtar de Castellbò com a festa popular d’interès cultural. Aquest tràmit suposa que el Consell Comarcal de l’Alt Urgell haurà de redactar ara l’informe pertinent de projecció social i cultural, per tal que posteriorment s’enviï al departament de Cultura.
La menció pretén que els actes vinculats a aquesta celebració tinguin més rellevància arreu del país. Els promotors també volen que així sigui reconeguda “l’especificitat i el caràcter propi de l’indret on s’ubica aquest Mercat Càtar i els fets històrics que s’hi commemoren”.
D’altra banda, el plenari també va decidir recentment la incorporació de l'antiga Farinera a la Xarxa Temàtica de Museus Industrials i Tècnics. Aquesta mesura, a més de donar suport a la tasca museística que es duu a terme a Montferrer i Castellbò, vol contribuir "a valoritzar els recursos de l'immoble, conscienciar de la importància de l’edifici i atraure un major número de turistes".
L’aprovació definitiva de la inclusió de la Farinera a la xarxa de museus catalans la farà pròximament el ple extraordinari de l’Associació del Museu de la Ciència i Arqueologia Industrial.
Cal afegir que per tal de promoure la coneixença dels patrimoni cultural de Montferrer i Castellbò i en motiu del Dia Internacional dels Museus, el proper dia 17 de maig de 2009, en horari de 17.00 hores a 19.00 hores, restaran obertes les portes del Museu de la Farinera (La Trobada) per tal que qualsevol persona pugui visitar-lo de forma gratuïta.
L’Antiga Farinera de Montferrer està situada en el municipi de Montferrer i Castellbò. La fàbrica de moldre es va construir el 1911 i va funcionar fins al 1963. La farinera ocupa un edifici de planta baixa i tres pisos, connectats per una escala interior que al mateix temps divideix l’habitacle en dues meitats. La de l’esquerra l’ocupaven els moliners com a residència i la de la dreta estava reservada a les activitats productives.