Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Mor als 90 anys Carme Maestre Pal, de Casa Molines

Mor als 90 anys Carme Maestre Pal, de Casa Molines

Al llarg de la seva vida va gestionar i expandir el patrimoni familiar i va mantenir un estret vincle amb la Seu, on va néixer el 1926. La missa funeral serà aquest dissabte a la tarda a l'església de Sant Esteve d'Andorra la Vella
Carme Maestre Pal (1926-2017)
27/01/2017 18:20

Carme Maestre Pal, de casa Molines, ha mort aquest divendres als 90 anys. Tot i viure a Andorra, Maestre va mantenir sempre una vinculació amb la Seu d'Urgell, on va néixer el 19 abril de 1926 i on també hi va estudiar i treballar. Segons ha comunicat la família, la missa funeral serà aquest dissabte a les 4 de la tarda a l'església de Sant Esteve d'Andorra la Vella; i la vetlla, durant aquest divendres a la tarda i dissabte al matí al domicili familiar, a la plaça Rebés de la capital andorrana.

Filla de Xavier Maestre (conegut com Doctor Molines) i Maria Pal, Carme Maestre Pal era néta de Bonaventura Maestre, que havia estat síndic general d'Andorra, i de Dolors Dallerés. La seva germana, Maria Maestre, desapareguda l’any 2010, va néixer quan ella tenia tres anys. Va estudiar al col·legi Lestonnac de la Seu, a la Sagrada Família d’Andorra i finalment al Sagrat Cor de Barcelona, on va passar els anys de Batxillerat. Un cop acabats els estudis es va plantejar la possibilitat d’estudiar medicina com el seu pare, però la família va preferir que tornés a la Seu d’Urgell després d’uns anys fora de casa, en una època en què encara molt poques dones cursaven estudis superiors. Carme Maestre va treballar amb el seu pare a la consulta de la Seu d’Urgell. Allà va desenvolupar tasques com a infermera i com a ajudant del doctor.

El 1955, amb la mort del Doctor Molines, Carme Maestre va quedar al capdavant de la família, tot fent-se càrrec de la gestió del patrimoni familiar, que incloïen sis bordes a Andorra, portades per masovers, alhora que tirava endavant una família que fins llavors havia viscut fonamentalment dels ingressos del pare com a metge i dentista. Així, convertida en empresària, Maestre va viure l’esclat econòmic d’una Andorra que va passar de ser una societat agrícola i ramadera a bolcar-se en els serveis, el comerç i el turisme. Aquest canvi de mentalitat el va aplicar a Casa Molines, una família centrada en la terra i que gaudia de propietats però no de grans ingressos econòmics.

En aquest sentit, Maestre va ser una de les primeres propietàries que va decidir crear tendes de fusta per llogar a l’Avinguda Carlemany. Aquells espais, coneguts com a barquetes, van ser un dels embrions de la vida comercial en la principal artèria del país. Malgrat tot, la seva política de gestió patrimonial va ser, segons recordava ella mateixa, “molt conservadora", tot aplicant la màxima del seu pare segons la qual "la terra és la terra, i els diners se’n van”. Així, es va mantenir fidel, tot i alguns canvis, a la línia familiar de "deixar en herència més del que s’ha rebut i evitar el malbaratament".

En l'àmbit personal, Carme Maestre es va casar amb Joaquim Cardelús el 1960 a la Seu, on s'havien conegut un any abans, el 1959. El matrimoni va tenir tres fills, Montserrat i els bessons Xavier i Meritxell, i nou néts. Durant els anys setanta, va treballar com a ajudant del seu marit a la Clínica Meritxell. Joaquim Cardelús va morir el 9 de març del 2014 als 89 anys. Els darrers anys, Maestre va passar la gestió de Casa Molines als seus fills, i actualment és a càrrec de la societat familiar Molines Patrimonis.

Mostrar formulari de contacte