Mor Pau Donés, cantant de Jarabe de Palo
Originari de la Ribagorça, els darrers anys havia seguit en actiu a nivell artístic tot i la lluita contra el càncer que li van diagnosticar l'any 2015, quan vivia a l'Aran
Actualització. 10.06.20
El cantant Pau Donés i Cirera ha mort aquest dimarts al matí als 53 anys. Donés, nascut l'11 d'octubre de 1966 al poble ribagorçà de Montanui, havia esdevingut un dels més coneguts músics originaris dels Pirineus per l'èxit del seu grup, Jarabe de Palo, i per la seva lluita personal contra el càncer, que el va portar a impulsar concerts solidaris i que finalment no ha pogut superar. La notícia ha causat consternació a nivell general, tant a Catalunya i a Espanya com en tots els altres països on havia actuat.
La seva família ha emès un breu comunicat en què demana "el màxim respecte i intimitat" per a ells "en aquests moments tan difícils" i agraeix el "treball i dedicació" dels centres mèdics en els quals Pau Donés va ser tractat de la malaltia, entre els quals hi ha el Servei de Pal·liatius de l'Espitau d'Aran, a Vielha, juntament amb els hospitals Vall d'Hebron i Moisès Broggi, l'Institut Català d'Oncologia i l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron.
I és que, tot i que va desenvolupar bona part dels estudis i la feina a Barcelona, Pau Donés no només era originari dels Pirineus sinó que s'havia establert a viure-hi i a composar aquests darrers anys, després que havia adquirit una casa al poble aranès de Betlan. També havia expressat públicament el desig de reposar al Pirineu quan morís. Va ser justament quan vivia a l'Aran quan va fer públic, la tardor de 2015, que havia estat operat d'un càncer de còlon i que li havien extret mig còlon i, en una operació posterior, mig fetge. Això li va obligar a cancel·lar els concerts que tenia programats més endavant, però el desembre d'aquell any va oferir dues actuacions a Barcelona amb el lema 'Jarabe contra el cáncer', per recaptar diners per a la investigació d'aquesta malaltia.
Després de recaure i malgrat la malaltia, va seguir en actiu mitjançant una nova gira, un nou disc i la publicació de la seva biografia. El gener de 2019, Jarabe de Palo va fer un concert de comiat a Tarragona. Donés va posar a la venda la seva casa de Betlan i es va traslladar amb la seva filla a Califòrnia, amb l'objectiu de trobar un entorn més tranquil per combatre el càncer. Darrerament havia tornat a Barcelona, on el desembre passat va programar dos nous concerts solidaris.
Èxit internacional
En l'àmbit purament musical, Pau Donés serà recordat especialment per la cançó 'La Flaca', que també va donar nom al primer àlbum de Jarabe de Palo i que el va catapultar a l'èxit l'any 1996, quan el disc va esdevenir un dels més venuts d'aquella dècada a l'Estat espanyol i els va donar a conèixer a l'Amèrica Llatina. Des de llavors la banda barcelonina va treure una dotzena més de discos. L'any 2018 van publicar un treball conjunt amb l'Orquestra Filharmònica de Costa Rica, amb arranjaments de Paul Rubinstein.
L'últim disc, Tragas o escupes, ja l'havien publicat directament enguany a la plataforma Spotify, on fins aquest mes passat sumava prop de 800.000 descàrregues. Ara fa tot just dues setmanes, en ple confinament, encara va presentar el seu últim videoclip. Fora de l'àmbit artístic, Donés era llicenciat en Econòmiques per la UB i havia treballat com a model publicitari i com a executiu de comptes.
Mostres de condol al Pirineu
Entre la multitud de mostres de condol publicades a les xarxes socials hi ha la del Conselh Generau d'Aran, que ha expressat el suport a la família de Pau Donés i el fet que "era una persona molt estimada a la Val d'Aran".
També des del Pirineu, l'alcalde de la Seu d'Urgell i president de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, ha manifestat que "la música està de dol”. Fàbrega l'ha recordat tot enllaçant la cançó 'Los ángeles visten de blanco' i esmentant una frase de Donés que resumia la seva filosofia de vida: "Sigueu feliços, perquè la vida és urgent i cal viure-la plenament". Un gran nombre de veïns i veïnes de l'Alt Urgell s'han sumat al condol des de les xarxes socials.
De la seva part, l'atleta cerdà Kilian Jornet l'ha homenatjat tot publicant des de Noruega -on resideix actualment- el vídeo que va enregistrar a l'emblemàtic cim del Cerví (al límit entre Suïssa i Itàlia) en el qual, mentre recorria la perillosa carena d'aquesta muntanya, cantava una de les cançons més conegudes de Jarabe de Palo, 'Déjame vivir', que precisament va donar nom a un dels seus films documentals.
DEP #PauDones pic.twitter.com/fjMd1McWK3
— kilian jornet (@kilianj) June 9, 2020