Mor un motorista en un accident a l'N-260 a Alp
Un motorista de 26 anys, veí de Puigcerdà i de nacionalitat marroquina, ha mort aquest diumenge al vespre en un accident de trànsit a la carretera N-260, al terme municipal d'Alp.
Segons ha informat el SEM, l'avís del sinistre s'ha rebut passades les 7 de la tarda, al quilòmetre 170 de l'eix pirinenc. Per causes que es desconeixen, el pilot, J.O., ha xocat amb un cotxe, una topada a causa de la qual ha acabat perdent la vida. L'accident ha obligat a tallar l'N-260, en un moment de trànsit elevat, cosa que ha provocat retencions els dos sentits de la marxa. El SEM hi ha desplaçat una ambulància i un helicòpter medicalitzat.
Aquest nou accident coincideix amb el fet que aquest cap de setmana mateix el Servei Català de Trànsit ha fet públicament un toc d'atenció als motoristes per l'augment d'accidents mortals o greus amb motos implicades. En el que va d'any ja han mort 25 motoristes a la xarxa interurbana de Catalunya, 11 més que en el mateix període de l'any passat, i un terç -8- han perdut la vida a les carreteres de la demarcació de Lleida. L'últim fins ara ha estat a l'Alt Urgell: el passat dia 7, un home de 35 anys va xocar contra un cotxe a l'N-260 a Montferrer i Castellbò i va perdre la vida.
"Excés de confiança"
Segons l'SCT, un dels motius d'aquest repunt de la sinistralitat entre el col·lectiu és l'augment general de la mobilitat. Els Mossos han estat més explícits i han denunciat que detecten "conductes temeràries" entre els motoristes derivades "de la inexperiència o l'excés de confiança". Davant d'això, els responsables de Trànsit fan una crida al col·lectiu perquè extremi les precaucions, com també demana a la resta de conductors que els respectin i siguin "conscients de la seva fragilitat".
Aquest dissabte s'ha organitzat a Sort una nova sessió del programa 'Formació 3.0' per ajudar els motoristes a millorar la seguretat en la conducció identificant i corregint errors en situacions reals. Hi han participat una cinquantena de pilots. Aquesta nova setmana, els Mossos faran una campanya intensiva de controls als punts de més concentració de motoristes a tot Catalunya per detectar i denunciar conductes negligents. El sergent Ignasi Perona, cap de l'oficina tècnica de l'Àrea Regional de Trànsit del Pirineu Occidental, ha recordat que la xifra provisional de motoristes morts enguany significa un 40% d'increment.
Només al Pirineu, de les sis víctimes mortals de trànsit que hi ha hagut aquest 2017, cinc eren conductors de motos, incloent l'accident d'aquest diumenge. Al conjunt de la demarcació de Lleida, durant el primer semestre del 2016 va morir un motorista i aquest 2017 ja són 8. "Els conductors de motocicleta són més vulnerables i tenen menys visibilitat per a la resta d'usuaris de la carretera, però de vegades també mostren inexperiència i excés de confiança al volant", ha afirmat Perona, que alerta que "moltes vegades hi ha sortides de via relacionades amb errors dels conductors perquè, per exemple, no saben frenar bé a les corbes". A més, darrere de molts sinistres també hi ha excessos de velocitat o avançaments perillosos o directament temeraris.
A tot això s'hi ha d'afegir un augment de la mobilitat general i especialment de motocicletes. "La mobilitat d'aquest tipus de vehicles ha augmentat moltíssim respecte anys enrere per la bonança econòmica per permet poder-les adquirir i, evidentment, quan més mobilitat, més risc de patir un accident", assegura el sergent. Perona ha recordat que al Pirineu es concentren "ports de muntanya que són molt atractius per a grups de motoristes que surten a fer rutes com a oci, sobretot el cap de setmana".
Segons la cap dels Serveis Territorials del Servei Català de Trànsit a Lleida, Maria Trilla, les causes del repunt de la sinistralitat encara s'estan estudiant però una de clara és l'increment de la mobilitat "que comporta més avançaments i més col·lisions, tot i que també hi ha accidents de sortides de via". A més, les condicions meteorològiques de pocs dies de pluja i molta calor ha afavorit la sortida massiva de les motos a la carretera. En tot cas, Trilla fa "una crida a la precaució i, sobretot, a evitar conductes de risc" i també demana que "la resta de conductors siguin respectuosos i ajudin a protegir els motoristes, que són els més vulnerables".
Mor d'una aturada cardíaca un participant de la Caminada a Gósol
També en successos, un home de 55 anys ha mort aquest diumenge al matí en el marc de la 30a Caminada a Gósol. Segons han informat a l'ACN fonts de l'organització de l'esdeveniment i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), cap a dos quarts de nou, poc després de la sortida, l'home s'ha començat a trobar malament i s'ha desplomat. Dos metges que hi havia a la caminada l'han atès en un primer moment fins que ha arribat l'helicòpter medicalitzat, que no ha pogut fer res per reanimar-lo. A banda dels serveis mèdics, s'hi han desplaçat efectius dels Bombers de la Generalitat i dels Mossos d'Esquadra.
Pel que fa a accidents en alta muntanya, passades les 4 de la tarda els GRAE han hagut de rescatar a Montellà i Martinet un grup de tres escaladors que han tingut un problema amb les cordes a l’hora de fer el descens de la ruta Anglada- Sardà a la Roca de l’Ordiguer. Els aficionats han estat localitzats i rescatats pels bombers, que els han baixat sans i estalvis i han marxat pel seu propi peu. És un dels diversos rescats de muntanya que els agents han hagut de fer per segon dia consecutiu al Pirineu ja sigui per accidents fortuïts o bé per imprudències, en municipis com ara Saldes, Castellar del Riu i Beuda.
Un mort en un salt base al vessant aragonès de Mont-rebei
D'altra banda, un veí de Madrid, també de 55 anys, ha mort mentre practicava salt base al vessant aragonès del congost de Mont-rebei, al municipi de Viacamp, segons ha informat la Guàrdia Civil d'Osca. Els fets es van produir a quarts d'onze del matí i s'investiga si la caiguda en picat l'hauria pogut provocar el fet que l'home s'enredés amb les cordes del paracaigudes. El xoc a terra li va provocar lesions molt greus que li van acabar causant la mort.