Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Municipis catalans estudien el model de serveis socials de Dinamarca

Municipis catalans estudien el model de serveis socials de Dinamarca

Representants de l'ACM han conegut els equipaments locals de les ciutats de Copenhagen i Rudersdal. A les reunions hi ha participat la tinent d'alcalde de la Seu, Anna Vives
Visita d'alcaldes i regidors catalans a l'Ajuntament de Copenhagen (Foto: ACM)
24/02/2017 18:40

Una delegació d’electes locals de tot Catalunya, membres de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), han visitat aquest setmana Dinamarca per estudiar i observar el funcionament de les administracions locals en l’àmbit dels serveis socials. El grup, format per prop d'una trentena d'electes, ha visitat els ajuntaments de Copenhagen i de Rudersdal, a més a més de diferents equipaments que tenen com a prioritat l’atenció a les persones. Els alcaldes i regidors han estat encapçalats pel president de l'ACM i batlle de Premià de Mar, Miquel Buch, i entre ells hi ha hagut la participació de la tinent d'alcalde d'Atenció a les Persones de la Seu d'Urgell, Anna Vives.

Dinamarca, país molt similar a Catalunya des del punt de vista econòmic i de població, va afrontar una reforma territorial ara fa deu anys. “Els danesos van dotar de moltes competències als ajuntaments i en segona instància les regions, en detriment de l’Estat, especialment pel que fa als serveis socials”, ha detallat Miquel Buch, que recorda que “els ajuntaments són l’administració més propera que assisteix els ciutadans, especialment pel que fa a l’atenció a les persones”.

Més competències

Des de l’ACM es considera molt interessant el fet que els ajuntaments tinguin plenes competències en serveis socials per atendre millor les persones. “Sense plantejar-nos la reducció del nombre de municipis catalans, és interessant veure altres mètodes de funcionament i desenvolupament", explica Buch, que hi afegeix que els danesos "han professionalitzat els serveis que ofereixen els ajuntaments tot millorant l’eficàcia dels seus treballadors i equipaments”. El resultat final és que desprès de 10 anys, tot i haver-se reduït el total de la despesa a causa d’una disminució del 10% del PIB, "ofereixen més i millors serveis, centrant-se en aquells que realment importen al ciutadà”.

Per conèixer la realitat local de Dinamarca la delegació catalana ha visitat KL, l’entitat municipalista de referència, i l'associació Danish Regions. S’han reunit també amb la tinent d’alcalde de Copenhagen, Nina Thomsen, i l’alcalde de Rudersdal, Jens Ive, que han mostrat els diferents equipaments socials que depenen de l’Ajuntament i com centralitzen els serveis cap a les persones. Alhora, han visitat una residència i un centre de dia per a gent gran, un centre de dia i una residència per a gent amb problemàtiques mentals, on la prioritat és prevenir per garantir la qualitat de vida i evitar la dependència vers les administracions.

A banda de Miquel Buch i Anna Vives, entre els assistents també hi ha hagut l'alcalde de Gironella i president comarcal del Berguedà, David Font; l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, i el secretari general de l'ACM, Marc Pifarré, juntament amb alcaldes i regidors de Manresa, Tavèrnoles, Sant Antoni de Vilamajor, les Franqueses del Vallès, Sallent, Sant Quintí de Mediona, Roda de Ter, Palol de Revardit, Sant Climent de Llobregat, Begues, Cabrils, Pallejà, Cornellà, Vic, Torregrossa, Ripollet, Molins de Rei i Sant Cugat del Vallès.

Mostrar formulari de contacte