Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Municipis i entitats del món rural porten al Parlament la petició d'ajornar l'Agència de la Natura de Catalunya

Municipis i entitats del món rural porten al Parlament la petició d'ajornar l'Agència de la Natura de Catalunya

Els ens locals i col·lectius afectats reclamen als grups parlamentaris tenir capacitat de decisió en l'òrgan projectat. A la concentració davant la cambra catalana hi han pres part diversos representants de l'Alt Pirineu i Aran

09/06/2020 17:15

Alcaldes, regidors i representants d'entitats i associacions de l'àmbit rural de tot Catalunya s'han concentrat aquest dimarts al matí a davant del Parlament de Catalunya, a Barcelona, per mostrar el rebuig a la tramitació de la creació de l'Agència del Patrimoni Natural de Catalunya i per demanar als grups parlamentaris que n'ajornin l'aprovació.

La protesta ha comptat amb la participació de diversos representants locals de l'Alt Pirineu i Aran, un dels territoris més afectats directament per la Proposició de Llei perquè és dels que compta amb més espais agraris i ramaders, massa forestal i superfície protegida. Entre d'altres, hi han pres part el diputat urgellenc d'ERC Francesc Viaplana; l'alcaldessa d'Oliana, Carme Lostao; el president de l'EMD de Víllec i Estana, Joan Garreta; el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, i el síndic d'Aran, Paco Boya.

Joan Garreta ha explicat a RàdioSeu que rebutgen l'Agència de la Natura tal com està plantejada inicialment, perquè després d'haver-ne llegit el projecte entenen que "es planteja per controlar totes les finques forestals, tant particulars com públiques", i que "si realment fa falta, ha de ser ben gestionada". En aquest sentit, Garreta creu que el problema d'arrel és que "s'ha creat al voltant dels interessos de Barcelona, amb gent que no és ni propietari forestal, ni pagès, ni agent forestal ni res que hi tingui a veure". Per això, el representant local del Baridà reivindica que els propietaris dels terrenys, ja siguin privats o bé ens públics, "han de ser presents a l'Agència i poder-hi decidir".

El president de l'EMD de Víllec i Estana s'ha mostrat crític amb la manca d'informació cap als municipis per part tant dels grups parlamentaris com del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. Garreta recorda que l'Agència ja s'havia plantejat l'any 2009 i que més endavant "al 2017 va ser descartada perquè no era coherent", i lamenta que "ara s'ha fet una mica d'amagat, sense preguntar a ningú i aprofitant la COVID-19, i per això ara s'ha mobilitzat la gent per queixar-se'n".

Resposta unitària a la negativa d’ajornar el debat sobre la creació de l’Agència

Posteriorment, una representació dels manifestants ha estat rebuda pel president del Parlament, Roger Torrent, a qui han lliurat el manifest presentat dimecres passat al Port del Cantó i al qual ja s'han adherit desenes d'ajuntaments, EMD, consells comarcals i associacions professionals de tot Catalunya vinculades al món rural.

El president del Parlament ha respost al manifest tot afirmant que, malgrat aquestes protestes, la llei serà igualment debatuda els propers 16 i 17 de juny, tal com estava previst, i que de moment el projecte manté el suport de tots els grups parlamentaris. Davant aquesta resposta, els manifestants han decidit que el proper dissabte 13 de juny, a les 6 de la tarda, al poble pallarès de Rubió (Soriguera), es constituirà una plataforma en defensa del món rural, en la qual es decidirà les accions a seguir.

Tsunami Rural

La protesta d'aquest dimarts havia estat convocada per Tsunami Rural, moviment creat els darrers dies per mostrar el malestar per aquesta i d'altres decisions que impliquen els àmbits rurals i de muntanya però que s'aproven sense consultar els col·lectius més directament afectats. En el cas de l'Agència de la Natura, la proposició de llei ha estat impulsada pels grups parlamentaris de JxCAT, ERC, PSC-Units i En Comú Podem.

  • Concentració davant del Parlament per demanar l'ajornament de l'Agència de la Natura de Catalunya (Foto: J. Garreta)
    Concentració davant del Parlament per demanar l'ajornament de l'Agència de la Natura de Catalunya (Foto: J. Garreta)
  • Representants polítics de l'Alt Pirineu i Aran entren al Parlament per lliurar el manifest del Port del Cantó (Foto: F. Viaplana)
    Representants polítics de l'Alt Pirineu i Aran entren al Parlament per lliurar el manifest del Port del Cantó (Foto: F. Viaplana)

Mostrar formulari de contacte