Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Mur acull una jornada per a donar a conèixer les seves pintures murals romàniques

Mur acull una jornada per a donar a conèixer les seves pintures murals romàniques

Els frescos, del segle XII, van ser els primers del país en ser arrencats, venuts i exportats als Estats Units i van ser el detonant de la campanya de salvament del romànic del Pirineu. Les activitats es duran a terme dissabte
Activitats per donar a conèixer les pintures de la Col·legiata de Mur
24/09/2019 19:42

Aquest dissabte, 28 de setembre, tindrà lloc a Mur una jornada per donar a conèixer la rellevància de les pintures romàniques de la col·legiata de Santa Maria de Mur en la història de l’art català. Aquests frescos van ser els primers del país en ser arrencats, venuts i exportats als Estats Units d'Amèrica, i van ser el detonant de la campanya de salvament del romànic del Pirineu.

La doctora Montserrat Pagès, gran coneixedora de la pintura mural romànica de Catalunya, conduirà una lectura interpretativa de les pintures, amb l’objectiu de comprendre’n la iconografia i, a la vegada, situar estilísticament els frescos i explicar-ne la història. La sessió comptarà també amb la presència dels conservadors-restauradors Pere Rovira, tècnic del Centre de Restauració de Béns Mobles del departament de Cultura (CRBMC), i Rudi Ranesi, d’Arcovaleno Restauro, SL., que explicaran la intervenció que es va fer sobre les restes de pintura mural que encara es conserven i el perquè de la presentació actual de la còpia que s’hi va instal·lar l’any 2008.

La jornada també inclourà una visita guiada a les restes de pintura romànica original conservades a l’església de Moror, d’estil molt proper al de Mur. La visita a les restes pictòriques, programada de manera exclusiva per aquesta ocasió, es farà en grups reduïts, a causa de les limitacions de l’espai.

Inscripcions prèvies

L’activitat s’iniciarà a les 12 del migdia i es perllongarà fins a les 18 sis de la tarda. L’assistència a la jornada és gratuïta, tot i que cal inscriure's prèviament a l’adreça de correu electrònic , indicant les dades personals (nom i telèfon).

La proposta, organitzada conjuntament pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Bisbat d’Urgell, és el tret de sortida d’un cicle de xerrades que es duran a terme al llarg dels propers mesos, amb motiu del centenari de l’arrencament de les pintures pirinenques de Mur.

Mur, 1919-2019

Sota el títol “Mur, 1919-2019. Cent anys de l’arrencament de les primeres pintures del romànic català”, es commemora el centenari d’uns fets que van suposar un punt d’inflexió en la preservació i la protecció de l’art a Catalunya.

L’estiu del 1919 van ser arrancades i venudes les pintures de l’absis de la Canònica de Santa Maria de Mur (Pallars Jussà), del segle XII. Els frescos van acabar al Museum of Fine Arts de Boston, on segueixen a dia d’avui. La venta va posar en alerta a la Mancomunitat, que va engegar una campanya de salvament dels frescos i escultures romàniques del Pirineu, que van ser depositats a l’actual Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

El conjunt d’activitats de “Mur, 1919-2019" les organitzen l’Ajuntament de Castell de Mur, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’associació Pirineus.Watt, Peperepep Cultural i Cal Soldat. L’activitat s’emmarca dins de l’Any del Turisme Cultural 2019.