Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Museus de l'Alt Pirineu organitzen visites teatralitzades aquest estiu

Museus de l'Alt Pirineu organitzen visites teatralitzades aquest estiu

Al Museu de la Conca Dellà, el personatge de l'Esperanceta explicarà als visitants com es vivia ara fa mil anys al castell de Llordà. L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu ofereix una passejada-taller sobre les plantes de les bruixes

Visites teatralitzades al castell de Llordà (Museu de la Conca Dellà)
Visites teatralitzades al castell de Llordà (Museu de la Conca Dellà)
29/06/2020 14:20

Alguns museus de l'Alt Pirineu que estan adherits a la Xarxa de Museus de Lleida i l'Aran han programat per aquest estiu visites teatralitzades, amb l'objectiu d'afegir més atractiu a les visites a nivell lúdic i donar-ne a conèixer el contingut d'una manera innovadora.

Aquest és el cas del Museu de la Conca Dellà, que fa aquestes visites concretament al castell de Llordà, un dels equipaments que en formen part. L'Esperanceta, la simpàtica pubilla de Casa Gassia, explicarà als visitants, amb el seu genuí estil de cabaret-pagès, com es vivia al castell ara fa mil anys. L'activitat es farà els dies 4, 8 i 11 de juliol i l'1 i 22 d'agost.

En l'àmbit paleontològic, cal remarcar també les visites guiades al Coll del Titanosaure, de l'1 de juliol al 30 d'agost, de dimarts a dissabte (matí i tarda) i diumenges (només matins), al jaciment de petjades de Basturs (els dies 5, 9, 16, 25 i 30 de juliol, i el 8,13, 23 i 27 d'agost); i al Jaciment d'ous de Suterranya (els dies 2, 12, 18 i 23 de juliol, i el 2, 6, 16, 20 i 29 d'agost).

De la seva banda, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu va iniciar dissabte una de les tres propostes estiuenques que ha organitzat l'equipament pallarès dins d'aquest àmbit: 'Les Plantes de les Bruixes'. És una passejada-taller d'una hora de durada pels contorns d'Esterri d'Àneu destinada a descobrir les plantes utilitzades per les bruixes (i que servien per protegir, guarir o enamorar). Es fan tots els dimecres i dissabtes, del 27 de juny al 2 de setembre.

El 'Taller de plantes protectores del Pirineu: remeis populars i màgics contra les epidèmies' és una proposta nova que es farà els diumenges dies 5 i 19 de juliol i 2, 6 i 30 d'agost. En aquest taller d'una hora els participants descobriran les plantes que s'havien emprat com a protecció contra malalties i pestilències al llarg de la història a les comunitats de muntanya, i podran elaborar també un vinagre medicinal amb plantes del Pirineu.

Finalment, el 'Taller: Plantes afrodisíaques del Pirineu: filtres d'amor des de l'Edat Mitjana fins avui' es desenvoluparà el 12 i 26 de juliol i el 9 i 23 d'agost. Es tracta d'un taller d'una hora destinat a familiaritzar-se amb les plantes afrodisíaques del Pirineu, els seus usos populars i folklore, en el quals els inscrits tindran l'oportunitat també d'elaborar la seva pròpia barreja d’herbes afrodisíaques, recreant allò que popularment es coneixia com a filtre amorós. Cal afegir que del 15 de juliol al 31 d'agost l'Esperanceta protagonitzarà una sèrie de visites teatralitzades en les quals explicarà el modus vivendi dels pallaresos.

Tornant al Pallars Jussà, el Museu Hidroelèctric de Capdella també farà visites guiades, el juliol i l'agost, tots els dijous i dissabte (11 i 18 hores), divendres (18 hores) i diumenges (11 hores).

Mostrar formulari de contacte