Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Nadal advoca per la supressió dels consells comarcals

Nadal advoca per la supressió dels consells comarcals

El president del grup parlamentari del PSC creu que s'ha d'aprofitar la discussió sobre les diputacions per debatre sobre el model territorial català El dirigent socialista, que defensa les vegueries, aposta per "un gran acord" per simplicar els nivells administratius
Joaquim Nadal
24/08/2011 10:03

El president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, ha apostat en una entrevista a l'ACN per reobrir el debat sobre el model territorial a Catalunya amb la supressió dels consells comarcals. Aprofitant la discussió sobre les diputacions generada per Alfredo Pérez Rubalcaba, Nadal opina que la possible eliminació de les diputacions hauria de provocar de retruc a Catalunya l'anàlisi del seu mapa administratiu, tenint en compte que hi ha dos organismes més: les vegueries i els consells comarcals.

En aquest sentit, el dirigent del PSC advoca per conservar les vegueries i suprimir l'administració comarcal. Nadal insta a tancar un acord entre els diferents grups polítics "que disposi del màxim consens" i que tingui com a objectiu "simplificar els nivells administratius". Pel que fa al desplegament de la Llei de vegueries, l'exconseller subratlla que s'hauria de deixar en suspens fins que quedi clar quin és el model que s'acorda entre tots.

D'altra banda, Nadal coincideix amb la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, en la necessitat de mancomunar serveis com a fórmula d'estalvi en el món local. De fet, el dirigent socialista destaca que si en algun moment havien tingut sentit els consells comarcals era precisament "com a ens supralocals que servien per mancomunar". Tanmateix, Nadal considera que la col.laboració és possible sense aquesta administració.

Recursos per als ajuntaments

Sobre la proposta concreta de reformulació de les diputacions, Nadal ha advertit que els recursos que mouen aquests organismes han de continuar essent pels ajuntaments, "ja sigui de forma directa o a través de les comunitats autònomes".

Així, el president del grup parlamentari socialista assenyala que una part dels diners de les diputacions hauria d'anar directament als municipis. Pel que fa als recursos que es quedin les comunitats autònomes per les noves competències que assumeixin, subratlla que "també s'haurien de destinar al món local", per exemple, per a la construcció de carreteres.

Nadal avisa així que no s'acceptarà que en el cas que se suprimeixin les diputacions, els recursos no arribin als municipis i se'ls quedin altres administracions com l'Estat. "Aquesta situació agreujaria la salut financera dels consistoris catalans, que ja es queixen de manca de finançament", afirma.

Pendent encara l'aprovació de la Llei de governs locals i la de finançament local, Nadal també ha assenyalat que el PSC està detectant "una actuació del Govern de CiU molt poc municipalista i que fins i tot té tics antimunicipalistes". 

Mostrar formulari de contacte