Neix a Anserall el festival de petit format 'Ampliem horitzons', adreçat a infants, joves i famílies
Les activitats tindran lloc dissabte vinent i són d’accés lliure fins a completar l’aforament. La proposta vol esdevenir un espai d'arts escèniques i coeducació
L’Ajuntament de les Valls de Valira i l’Oficina Jove de l’Alt Urgell organitzen aquest dissabte, 14 de maig, a Anserall, la primera edició del petit festival ‘Ampliem horitzons’, adreçat a infants, joves i famílies. L'esdeveniment, de petit format, vol esdevenir un espai de reflexió coeducatiu "per a la transformació dels estereotips de gènere, que constitueixen la base de les violències masclistes", segons indiquen els organitzadors.
Alhora, la proposta té com a objectiu apropar la població jove al patrimoni del municipi i oferir suport a la creació cultural i artística jove. "Pel seu potencial transformador, s’ha apostat per programar activitats que utilitzen el llenguatge de les arts escèniques i visuals, amb una clara intenció de fer visible i donar valor a la creació artística protagonitzada per dones", es remarca. En aquest sentit, al capdavant de tots els espectacles i tallers hi ha dones joves artistes de la comarca i d’arreu de Catalunya.
El festival es desenvoluparà als voltants del monestir romànic de Sant Serni de Tavèrnoles i al parc Ton de cal Massó, a Anserall. La mestra de cerimònies serà Anna Bonet, de La Pluja, arqueòloga especialitzada en coeducació i difusió de la prehistòria en zones rurals. Durant tot el dia es comptarà amb la col·laboració de la llibreria crítica i cooperativa El Refugi, que oferirà un estand de venda de llibres coeducatius. La documentació gràfica anirà a càrrec de Maragda Farràs, ànima d’Entorns, espai de creació ubicat al poble de Músser. L'artista Marta Tarrés ha dissenyat la imatge del festival, així com tot el material gràfic de difusió.
Programa d'activitats
La programació s’encetarà a les 10 hores, amb ‘L’Olívia i el Gafarró’, un espectacle de titelles, teatre d’objectes i música que oferirà La Fanga escènica, una companyia de teatre professional integrada per Núria Llobet, Joel Pla i Raquel Torrent, persones compromeses en l'activisme cultural, que impulsen una proposta que neix amb l'objectiu de promoure les arts escèniques al Pirineu. A les 11 hores, Ruth Garcia oferirà l’espectacle de titelles ‘Cua de sirena’, una adaptació del llibre d'Alba Barbé i Sara Carro, que vol trencar amb el binarisme de gènere. A les 12 hores, la jove titellaire Maria Ballús, vinculada a la companyia La Puntual-Putxinel·lis de Barcelona, facilitarà un taller de construcció de titelles. Per tancar la programació del matí, novament Ruth Garcia oferirà a les 13 hores ‘Coses de porcs i altres animalades’, un espectacle de titelles que ens convidarà a reflexionar sobre rols preestablerts, privilegis i posicions de poder.
Per obrir el programa de la tarda, Alba Mascarella i Montse Riu oferiran a les 15 hores el conta-contes ‘Peripècies al cel’, una rondalla explicada a través de l’art de la narració oral. A continuació, l'Espai de creació Tartera -entitat que neix a la comarca amb la voluntat de contribuir a la investigació, divulgació i experimentació artística-, integrada per les joves artistes Maria Giró, Lurdes Casanova i Sara Cabo, oferirà un taller de land art. Es tracta d’una proposta per jugar amb els elements naturals trobats en l'entorn, un joc que esdevé un procés col·lectiu de creació artística i que també posa consciència en l’ús de l'entorn i les cures cap a la natura.
Amb la companyia BioLentes, integrada per Noemí Busquets i Ivet Eroles, es tancarà el festival. Noemí Busquets, graduada en art dramàtic, és molt coneguda pel seu personatge de cabaret pagès @esperancetadecasagassia. Ivet Eroles, poeta, escriptora i comunicadora, ha publicat 'Dones al marge. Bruixes i altres històries d'estigma i oblit' , un llibre que fa un recorregut històric per l'estigmatització i la invisibilització de les dones del món rural, des de la cacera de bruixes fins a l'actualitat. L’espectacle ‘BioLentes. Cronograma incomplet de les violències’ ofereix un recorregut històric per algunes de les opressions i violències que s'han exercit o s'exerceixen cap a les dones. Sota la direcció artística de Noemí Busquets, la proposta combina el recital poètic, amb textos d'Ivet Eroles, i la dansa-teatre. El títol de l'espectacle fa un joc de paraules entre el mot grec “bio”, que significa “vida”, i el concepte de “lentitud”. En contraposició a la idea de “violència”, es reivindica la vida i les totes les seves transformacions, que es produeixen "a poc a poc".
Activitats gratuïtes i sense reserva prèvia
Totes les activitats són d'accés lliure fins a completar aforament i estan pensades per a tots els públics, excepte 'BioLentes', una proposta adreçada a persones majors de 14 anys. Per facilitar la participació de joves en aquest acte, s’ha previst a les 17 hores un servei gratuït de transport des de l'estació d'autobusos de la Seu d'Urgell.
Per a més informació sobre cada una de les activitats i actualitzacions, es pot seguir el compte d’Instagram @ampliemhoritzons o contactar per correu electrònic a efuster@ccau.cat.
Xerrada teatralitzada prèvia
Com activitat prèvia al Festival, s’ha organitzat aquest dilluns una xerrada teatralitzada, a càrrec de la companyia Canvia el conte, i adreçada a alumnat de cicle mitjà i superior de totes les escoles de la comarca. La proposta ha tingut lloc a la sala Sant Domènec de la Seu. S’han fet tres passis al llarg del matí i de la tarda i, en total, hi han participat més de 350 alumnes d’escoles de la Seu (Albert Vives, La Valira i Pau Claris) i de tota la comarca (Castellciutat, Montferrer, El Pla de Sant Tirs, Alàs, Organyà, Col de Nargó i Peramola).