Neix la Volta a l'Alt Urgell, el repte de recórrer a peu la comarca en dos anys
Utilitzarà la xarxa de senders del Camina Pirineus i comptarà amb guies professionals de l'Associació Marxa Nòrdica Cadí Pirineus, a més d'acompanyants locals. La primera etapa serà dissabte vinent, 15 de febrer, amb la ruta Bassella-Oliana
El Consell Comarcal de l’Alt Urgell (CCAU) i l’Associació Marxa Nòrdica Cadí Pirineus han presentat aquest dilluns la Volta a l'Alt Urgell, un repte que planteja recórrer a peu la comarca alturgellenca a través de la xarxa de senders del Camina Pirineus. La primera etapa serà dissabte vinent, 15 de febrer, amb la ruta Bassella-Oliana, que permetrà gaudir als participants de les vistes de l'embassament de Rialb i la vall de la Ribera Salada.
La vicepresidenta de l’àrea de Promoció Econòmica del CCAU, Carme Espuga, ha destacat que "l'aventura és una oportunitat excepcional per arribar a molts racons de l’Alt Urgell, una de les comarques més grans dels país i amb més varietat de paisatges". També ha explicat que la proposta s’ha pensat per portar-la a terme durant dos anys. El 2025 comptarà amb sis etapes entre els mesos de febrer i de juny, i el 2026, amb set sortides encara per determinar.
Les rutes estaran conduïdes per un guia de l'Associació Marxa Nòrdica Cadí Pirineus i també hi haurà acompanyants locals “que podran aportar més valor i més detalls sobre la zona en concret”. Tota la informació sobre les etapes es pot consultar a la pàgina web www.nordicwalking.cat.
Identificació de camins
Espuga ha estat acompanyada en la presentació de la Volta a l'Alt Urgell pel responsable de Marxa Nòrdica Cadí Pirineus, Albert de Gràcia, un dels impulsors de la iniciativa, i la tècnica de Turisme del Consell Comarcal, Montse Ripoll, que han concretat que el repte s’ha volgut començar per la part sud de la comarca perquè encara no s’hi ha fet la senyalització oficial del Camina Pirineus. Montse Ripoll ha incidit en el fet que "amb aquests recorreguts es podran testar els senders i afinar la seva identificació". Així, ha recordat que el projecte Camina Pirineus "recupera i senyalitza els camins tradicionals que servien d’unió entre pobles, i afavoreix el coneixement del patrimoni natural i cultural comarcal".
Per la seva banda, Albert de Gràcia ha puntualitzat que les sortides “són majoritàriament exigents” i es recomanen a persones habituades a caminar. De Gràcia ha animat tothom a participar-hi, "tant al públic local com al de fora de l'Alt Urgell" i ha qualificat l'Alt Urgell com "un referent de l'excursionisme a Catalunya".
Inscripcions
Per inscriure's a cadascuna de les etapes cal enviar un correu a mccadipirineus@gmail.com. De moment, a la primera ruta ja hi ha més de 25 persones apuntades. En total, hi ha 35 places disponibles. El calendari del 2025 continuarà amb la travessa Peramola-Coll de Nargó (22 de febrer); Coll de Nargó-Cabó (15 de març); Cabó-Taús (22 de març); Taús-Port del Cantó (10 de maig) i Port del Cantó-Sant Joan de l'Erm-Ós de Civís (28 i 29 de juny).
El programa també inclou un sopar d'entrega de premis als finalistes del repte i autobusos en alguna de les etapes per facilitar els desplaçaments. Totes les jornades finalitzaran amb un dinar optatiu per combinar les caminades amb la gastronomia local.