Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Neix una associació a Senterada que promou els jardins comestibles

Neix una associació a Senterada que promou els jardins comestibles

L'entitat vol implementar la iniciativa amb itineraris entre els pobles del municipi
Jardí comestible a Senterada (Foto: ACN)
19/08/2020 12:49

Senterada, al Pallars Jussà, ha creat el primer jardí comestible. Es tracta d'una iniciativa de l'Associació Senterada municipi Viu i Sostenible, que ha nascut recentment, amb l'objectiu de treballar cap a un canvi de model i ser més autosuficients. En aquest primer hort s'hi ha plantat flors ornamentals comestibles, plantes aromàtiques i hortalisses. La idea és que tots els membres de l'entitat puguin collir plantes del jardí a canvi de plantar-ne una altra en el seu lloc. En una segona fase, l'Associació vol arribar a acords de custòdia amb horts per sembrar i plantar hortalisses locals. Ja en un tercer pas, es vol dissenyar itineraris comestibles entre els pobles del municipi.

L'objectiu de l'Associació és intentar convertir altres espais de Senterada en petits jardins comestibles i fer el municipi "inclusiu, resilient i sostenible". Un altre dels objectius que persegueix l'entitat pirinenca és incentivar l'alimentació saludable amb producció agroalimentària ecològica i local, potenciar la sobirania alimentària i minimitzar el malbaratament alimentari.

Pel que fa al conreu d'horts, tenen l'objectiu de recuperar l'horta amb llavors tradicionals, fomentant la biodiversitat cultivada, la producció local i el conreu de la terra. Per poder-ho fer estan arribant a acords de custòdia amb propietaris de terrenys erms i abandonats per poder-los gestionar. Aquests horts faran intercanvis de tasques de voluntariat per cistells d'hortalisses. En cas d'excedents es preveu la donació d'aliments a entitats assistencials i ajuda social. Quan el projecte dels horts estigui més avançat també volen fer a Senterada un dia de mercat perquè els productors locals puguin fer intercanvi i venda directa dels productes de l'hort.

Senterada municipi Viu i Sostenible també persegueix la creació d'espais saludables dins el poble, preservar els recursos naturals, impulsar el desenvolupament de l'economia local i afavorir la fixació de la població.

Mostrar formulari de contacte