Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Neix una col.lecció de contes en pallarès per preservar el dialecte

Neix una col.lecció de contes en pallarès per preservar el dialecte

28/12/2007 09:47

La riquesa patrimonial que representa el dialecte pallarès, unit a la
preocupació per la seva pèrdua progressiva «si ningú no hi posa remei» ha portat a un grup de joves del Pallars a crear una col·lecció de contes
infantils en pallarès. La voluntat d'aquest col·lectiu és que es converteixi
en una eina útil per introduir el dialecte tant a la pràctica quotidiana a
casa com al col·legi

Segons informa el diari 'La Mañana', la col·lecció s'anomena Cambuleta, paraula pallaresa que vol dir tombarella, i el primer conte ja ha sortit a la venda. Es tracta d'un relat inèdit que porta per títol Cantallops. Aquest conte inclou una guia de lectura, amb unes 50 paraules estrictament pallareses que apareixen al conte i la seva traducció al català, i un glossari de paraules en pallarès i català. Aquestes darreres ensenyen al lector com es pronuncien determinats mots en pallarès i com s'han d'escriure correctament en llengua catalana. En el glossari hi podem trobar un centenar de paraules. A més, inclou un disc compacte amb la gravació del conte en dialecte pallarès per tal que, a més del lèxic, els lectors puguin escoltar els trets distintius de la parla característica de la zona.

El Grup de Joves Lo Carriscle diuen ser conscients que a aquest dialecte li
queden pocs anys de vida si ningú no fa res per posar-hi remei, i per aquest motiu s'han decidit a posar en marxa aquesta col·lecció. Es tracta d'una iniciativa sense ànim de lucre respaldada per l'Institut d'Estudis Catalans, la Fundació Territori i Paisatge o la Secretaria de Joventut, a més de les administracions locals.

El Grup de Joves Lo Carriscle, nom pallarès que vol dir columna vertebral,
pretén que aquest conte ajudi a que els nens coneguin més aquest dialecte i que els pares i educadors comptin amb una eina útil per ensenyar els joves a parlar-lo.

L'objectiu d'aquests joves amb la iniciativa és intentar que les paraules de
Pep Coll al llibre El parlar del Pallars no es compleixin. Coll deia que
«durant la segona meitat del segle XX, el parlar del Pallars, de la mateixa
manera que altres variants dialectals catalanes, entra en un procés de
desaparició de forta embranzida en aquests moments i, sense dubte,
irreversible». Amb la creació d'aquesta col·lecció de contes infantils,
aquest grup de joves pretén facilitar a les noves generacions el coneixement del pallarès, tant el seu lèxic específic com les característiques fonètiques i morfològiques de la parla, i així mirar de salvar aquest dialecte en situació alarmant.

Cantallops es presentarà el proper dia 29 a Sort i comptarà amb l'actor Carles Canut per fer-ne la lectura. L'abril del 2008 és previst que surti a la venda el segon conte de la col·lecció Cambuleta, titulat Un dia amb l'Àssua.

Mostrar formulari de contacte