Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Neix Espaigea, un nou espai virtual de divulgació de la geologia a Catalunya

Neix Espaigea, un nou espai virtual de divulgació de la geologia a Catalunya

La presentació de la web, oberta a la contribució voluntària d'entitats i institucions d'aquest camp científic, s'ha fet amb motiu del Dia de la Terra
Espaigea
22/04/2021 14:05

El secretari general del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, i el director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó, han presentat aquest dijous Espaigea, una nova plataforma web de divulgació de la geologia i les ciències de la Terra oberta a la contribució voluntària de totes les entitats i institucions d’aquest camp científic. La presentació s’ha fet amb motiu de la celebració del Dia de la Terra.

Així, Espaigea es concep com un nou espai virtual de divulgació de la geologia a Catalunya, amb la voluntat de connectar totes les institucions, associacions, entitats, museus, centres d'interpretació o divulgadors, entre d’altres, que realitzen activitats relacionades amb la geologia i les ciències afins. L’objectiu d’Espaigea és posar-les en valor i donar-les a conèixer per millorar i incrementar la formació, la cultura i els aspectes de la recerca científica que aporten coneixement geològic a la ciutadania.

És el resultat d’una iniciativa conjunta promoguda per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB), el Departament de Geologia de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Centre GEOCAMB del Departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona (UdG), el Departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC (EPSEM) de la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), Geociències Barcelona - CSIC (GEO3BCN-CSIC), el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), l’Il·lustre Col·legi Oficial de Geòlegs - Delegació de Catalunya (COLGEOCAT), l’Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Paper social del coneixement geològic

El secretari general del Departament de TES, Ferran Falcó, ha posat de manifest que “els reptes més importants que planteja avui la nostra societat, que vol ser cada cop més segura i sostenible, no es poden abordar sense disposar del millor coneixement possible del medi i, en aquest sentit, és essencial crear consciència pública sobre el paper social del coneixement geològic”. Així mateix, ha afegit que "és important l’esforç per acostar la Geologia a la gent i és fonamental que la Geologia s’imbriqui en les decisions que es prenguin sobre qualsevol activitat que vulguem fer al territori”. Falcó també ha indicat que "els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) expliciten que és clara la necessitat de tenir un coneixement de l’estructura, l’evolució i la dinàmica del nostre planeta".

En el mateix sentit s’ha pronunciat el director de l’ICGC, Jaume Massó, que ha volgut subratllar que “les Ciències de la Terra, en general, són fonamentals per assegurar els Objectius de Desenvolupament Sostenible i per a un bon ús del territori, més encara en el context d’emergència climàtica en el que ens trobem". Tanmateix, ha lamentat: “La necessitat evident del coneixement del medi geològic i dels processos que hi tenen lloc contrasta amb la poca difusió i divulgació de les diverses temàtiques de la geologia”. Massó ha explicat que "és per aquest motiu que l’ICGC ha coordinat el grup de treball amb les altres institucions científiques per impulsar Espaigea, una plataforma cooperativa de divulgació de la Geologia i les Geociències a Catalunya”.

Un altaveu de referència per a la ciutadania

La nova iniciativa neix per ser un altaveu de referència de les diferents activitats de divulgació de la geologia que es fan a Catalunya i per assegurar-ne la seva difusió. És per això que la web disposa d’una secció on se centralitzen les agendes de les entitats adherides i on s’hi pot trobar informació sobre conferències, seminaris, debats, webinars, cursos, jornades, tallers, exposicions, sortides de camp o geolodies. A més, a la secció anomenada Territori, s’hi mostren, de manera georeferenciada, les instal·lacions, els equipaments, les infraestructures i els espais físics o virtuals des d’on es facilita informació geològica de Catalunya de manera permanent. En aquest mapa en línia s’hi pot trobar dades d’universitats, centres de recerca, museus, panells informatius, centres d’interpretació, llocs d’interès geològic o d’altres instal·lacions singulars relacionades.

Espaigea també contribueix a difondre tot tipus de publicacions i recursos, en suport material o digital, que acostin les persones al coneixement de les ciències de la Terra de forma general i al patrimoni geològic de manera específica. S’hi poden trobar recursos didàctics, llibres, revistes, guies de camp, blocs, webs, vídeos, podcasts, articles de divulgació científica o projectes educatius, entre d’altres.

Adhesions a la plataforma

La web s’adreça a tota la ciutadania interessada, però incideix especialment en la comunitat educativa. D’aquesta manera, s’enumeren activitats formatives, recursos didàctics i eines que contribueixin a la formació i l’actualització científica del professorat en el camp de les ciències de la Terra.

Les entitats o institucions que es vulguin adherir a aquesta plataforma per poder-hi anunciar la seva activitat o els seus recursos,  poden contactar a través de la web.

Mostrar formulari de contacte